Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2509 (2020-2021)
Innlevert: 18.06.2021
Sendt: 18.06.2021
Rette vedkommende: Klima- og miljøministeren
Besvart: 23.06.2021 av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): 17. juni kom det en rapport som, basert på ny kunnskap og overvåkning, slår fast at vi må utvide de særlig verdifulle områdene i norske havområder, inkludert å utvide iskantsonen til maksimal isutbredelse.
Vil statsråden sørge for å utvide iskantsonen, samt ta initiativ til å oppdatere de sårbare og verdifulle områdene, i tråd med den nye kunnskapen?

Begrunnelse

En ekspertgruppe på mer enn 70 forskere fra åtte ulike institusjoner har bidratt til å vurdere miljøverdier i de eksisterende SVO-ene i norske havområder, og samtidig foreslått flere nye SVO-er. I dag er 29 områder definert som SVO-er i forvaltningsplanene for norske havområder. Dette er ikke verneområder, men områder hvor det skal vises særlig aktsomhet. Det er miljøverdiene som finnes i SVO-ene som nå er gjennomgått i lys av oppdatert kunnskap, og vurdert ut fra internasjonale vitenskapelige kriterier. I tillegg har ekspertgruppa vurdert mulige nye SVO-er.
I rapporten som ble lagt frem 17. juni, foreslår ekspertgruppa å slå sammen og utvide flere av dagens SVO-er. Noen SVO-er er også foreslått fjernet. Ekspertgruppa foreslår fire helt nye SVO-er: Det sentrale Barentshavet, Midtatlantisk rygg, Dyphavsområdene i Norskehavet og Norskerenna.

Sveinung Rotevatn (V)

Svar

Sveinung Rotevatn: Forvaltningsplanane for havområda er kunnskapsbaserte, og bygger på ein solid fagleg prosess. Det faglege grunnlaget blir utarbeida av to rådgivande faggrupper: Fagleg forum og Overvakingsgruppa. Rapporten frå Havforskingsinstituttet om miljøverdiar i særleg verdifulle og sårbare område (SVO) i norske havområde er utarbeida på oppdrag frå Fagleg forum. Fram mot oppdatering av forvaltningsplanane i 2024 oppdaterast faggrunnlaget for iskantsona og andre særleg verdifulle og sårbare område. Arbeidet med særleg verdifulle og sårbare område er elles nærare omtalt i forvaltningsplanmeldinga, Meld. St. 20 (2019-2020).
Den faglege gjennomgangen av SVOane som er publisert av Havforskingsinstituttet m.fl. er ein heilskapleg samanstilling av miljøverdiar i eksisterande SVO og forslag til nye SVOar i norske havområde. Dette inngår som ein underlagsrapport til det faglege grunnlaget for neste stortingsmelding om forvaltningsplanane.
Desse prosessane skal no gå sin gang på fagleg nivå, og eg ser ikkje nokon grunn til at eg som statsråd skal forskotere resultatet av det som skal vere ein fagleg prosess.