Himanshu Gulati (FrP): Hvor lenge mener statsråden det er rimelig for innbyggere i Norge (derav på Svalbard) å måtte vente for at Folkeregisteret, sykehuset eller annet relevant organ som håndterer fødselsattester skal bruke på å rette opp i en feil gjort ved utstedelse av fødselsattest hvor fars navn ikke er oppført, og vil statsråden undersøke vanlig praksis i relevante underliggende etater ved slike problemstillinger fra innbyggere på Svalbard?
Begrunnelse
Lokalstyret på Svalbard har behandlet en interpellasjon fra Fremskrittspartiet om, og Svalbardposten i detalj omtalt, saken til en ukrainsk par som flyttet til Svalbard i 2019. De er ikke gift og er bosatt i Longyearbyen.
De fikk i 2017 en sønn, som ble født i Tromsø. Da de mottok fødselsattesten fra sykehuset så stod ikke far sitt navn oppført som far i attesten. De har kontinuerlig siden de mottok fødselsattesten forsøkt å få den rettet, slik at fars navn blir oppført. Dette er av vesentlig betydning, slik at far kan reise med barna til hjemlandet uten å bli anklaget for kidnapping, spesielt i en situasjon der noe skulle skje med mor.
Saken er omtalt av Svalbardposten, behandlet som interpellasjon i lokalstyret i Longyearbyen, og skal også vært tatt opp av lokalstyreleder Arild Olsen med Polaravdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet. Det skal være sendt brev til Folkeregisteret og andre etater som har med fødselsattestutstedelser å gjøre, men likevel er ikke den tilsynelatende administrative feilen blitt rettet opp, med de konsekvensene det har for denne familien.
Ikke-gifte utenlandske borgere med D-nummer som får barn i Norge under opphold på Svalbard, har problemer med å få registrert farskap. Dette medfører at mange utenlandske arbeidere på Svalbard ikke er juridisk far til sitt barn, med alle utfordringer og bekymringer det medfører. Polfarersamarbeidet, ved Kristoffer Halvarp (Frp), tok opp problemstillingen på lokalstyremøtet i februar.
For denne familien er fortsatt ikke kampen mot norsk byråkrati over. Som faren har uttalt til Svalbardposten:
«Hvis vi hadde visst at det skulle bli sånn, så hadde vi valgt å føde i Ukraina i stedet for i Tromsø.»