Morten Stordalen (FrP): Vil statsråden ta initiativ til at legemidler som Statens legemiddelverk (SLV) vurderer som samfunnsøkonomisk lønnsomme på blå resept, men som likevel stoppes av fullmaktgrensen, blir tilgjengelig for flere gjennom forhåndsgodkjent refusjon?
Begrunnelse
I 2017 ble det vedtatt å erstatte den såkalte bagatellgrensen med en fullmaktgrense. Konsekvensen av dette er at SLV kan innlemme legemidler i ordningen for forhåndsgodkjent refusjon med en kostnad på inntil 100 millioner kroner årlig, kontra 25 millioner som var tilfellet tidligere. Legemidler som koster mer enn 100 millioner må godkjennes av Stortinget. Det har ikke skjedd siden grensen ble innført.
Dagens ordning byr på utfordringer for legemidler som kan hjelpe relativt mange personer, fordi totalkostnaden raskt overstiger 100 millioner kroner. Likevel kan det være samfunnsøkonomisk lønnsomt å tilby legemidlet på forhåndsgodkjent refusjon. I en del tilfeller vil faktisk flere personer få hjelp, uten at statens utgifter øker, om man innlemmer legemidlet i ordningen med forhåndsgodkjent refusjon.
Et eksempel er kolesterolmedisinen Repatha som SLV helt tilbake i 2018 vurderte til å være samfunnsøkonomisk lønnsom, og til å oppfylle alle stortingets godkjenningskriterier. I dag må pasienter oppfylle svært strenge krav for å få legemidlet på individuell refusjon, noe som gjør at mange ikke får den behandlingen de trenger, eller at de betaler for medisinen fra egen lomme. Om Repatha, og andre PCSK9-hemmere blir innlemmet i ordningen med forhåndsgodkjent refusjon vil over tusen pasienter som i dag ikke har tilgang på legemidlet få den hjelpen de har behov for, uten at statens utgifter øker.