Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:2562 (2020-2021) Innlevert: 24.06.2021 Sendt: 25.06.2021 Besvart: 30.06.2021 av næringsminister Iselin Nybø
Lars Haltbrekken (SV): Ocean Space Centre er en viktig satsing, som vi må sikre blir gjennomført godt. Vil statsråden sørge for at Statsbygg undersøker muligheten av å legge Ocean Space Centre til Ladehammeren i Trondheim, slik blant andre flere av initiativtagerne til dette senteret, har foreslått og utarbeidet planer til, og dersom dette viser seg å ikke være mulig av tekniske årsaker, vil statsråden sørge for at Statsbygg kommer med forslag til utbygging på Tyholt i Trondheim som imøtekommer Statsforvalterens krav og innspillene fra beboerne?
Iselin Nybø: Ocean Space Centre har siden 2011 vært utredet gjennom statens prosjektmodell og tilhørende ordning for kvalitetssikring av store statlige investeringsprosjekter (KS-ordningen). Alternative konsepter og lokaliseringer av senteret har i den sammenheng (KS1) vært vurdert, før ekstern kvalitetssikrer endte opp med en anbefaling om lokalisering på Tyholt. Utredningene lå til grunn for Stoltenbergregjeringens beslutning om hovedlokalisering av Ocean Space Centre på Tyholt. I tillegg til laboratoriene på Tyholt vil infrastrukturen for fjordlaboratoriene konsentreres om tre hav- og fjordområder, Trondheimsfjorden, ved Hitra/Frøya og ved Ålesund.Dersom det skal vurderes en ny lokalisering av Ocean Space Centre, må det bl.a. vurderes om dagens foreslåtte delte lokalisering skal videreføres. Dette vil innebære at kvalitetssikringsprosessen iht. regelverket må startes opp på nytt igjen med utarbeidelse av en ny konseptvalgutredning. Dette for å kunne sammenlikne kostnader og nyttevirkninger for de ulike alternative konseptene og lokaliseringene på en riktig måte. Det vil i tillegg innebære at forprosjekteringen av selve bygningene og utbyggingsplanen må gjøres på nytt for å tilpasses en annen tomt, samt at det krever ny prosess med reguleringsplan. Dette vil kunne forsinke etableringsprosessen av OSC med 4-5 år, og vil koste betydelige summer. En utsettelse vil også kunne påvirke driften ved dagens senter, som har økende vedlikeholdskostnader. Arbeid med å vurdere hva som senere skal skje med dagens Marintekniske senter på Tyholt dersom de flytter, kommer i tillegg.Statsbygg har gjennomført en reguleringsprosess som del av forprosjektfasen. Revidert forslag til reguleringsplan er sendt til Trondheim kommune 20.5.21. I dette forslaget er alle merknader mottatt fra naboer kommentert. Ut over den lovpålagte involverinsgprosessen har Statsbygg ført en omfattende dialog med naboer og interessenter til senteret. I det reviderte forslaget til reguleringsplan er det gjort justeringer i prosjektet knyttet til friområder, riggplass, høyde på bygg og annet.Statsforvalteren har hatt innsigelser til senteret knyttet til bl.a. støy og støv under byggeperioden og hensynssone til naturmiljø, men har frafalt dem i brev av 21.06.21 til Trondheim kommune.Regjeringen vil i det videre arbeidet med Ocean Space Centre vurdere kostnader og omfang for senteret basert på foreliggende KS-utredninger og innspill gitt i sammenheng med disse. Det vil bl.a. bli vurdert om et forslag fra Sintef og NTNU om en alternativ lokalisering og finansiering for enkelte av laboratoriene (Maskinlaboratoriet og Konstruksjonslaboratoriete) er en god løsning for å bidra til å redusere kostnadene ved OSC, bedre den samfunnsøkonomiske lønnsomheten i prosjektet og sørge for drift av laboratoriene i byggeperioden.