Skriftlig spørsmål fra Tor André Johnsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2563 (2020-2021)
Innlevert: 24.06.2021
Sendt: 25.06.2021
Rette vedkommende: Helse- og omsorgsministeren
Besvart: 05.07.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tor André Johnsen (FrP)

Spørsmål

Tor André Johnsen (FrP): Ser regjeringen at det nå er liten smitterisiko for å åpne for at nordmenn med fritidseiendommer i våre nordiske naboland kan få overnatte på sine eiendommer og vil regjeringen sørge for at også de som ikke er vaksinert endelig kan få bruke sine eiendommer igjen?

Begrunnelse

Det er viktig å ha kontroll på importsmitten og kontroll på grensene. Men tiltakene må ikke være tilfeldige og selektive. I starten av koronapandemien så hadde regjeringen manglende kontroll på importsmitten. Men så strammet regjeringen vesentlig inn, men innstrammingen og flere av tiltakene fremstod og fremstår som ulogiske. Daglig passerer f.eks. tusenvis av utenlandske lastebilsjåfører norske grenseoverganger uten at vi har noen kontroll eller oversikt over om de er smittet. Fullastet fly med personer av utenlandsk opprinnelse, som skal besøke venner og familie i land som absolutt ikke har så god smittekontroll som Norge, har nærmest gått i skytteltrafikk mellom Norge og bla. Midt-Østen. Den linjen regjeringen har lagt seg på ovenfor nordmenn med eiendom i våre naboland, fremstår som ulogisk og unødig restriktiv. I over ett år, så har regjeringen veldig strengt håndhevet et mer eller mindre permanent forbud mot at folk skal få bruke sin egen eiendom. Det har vært og er tillatt med dagsturer for å gjennomføre såkalt «strengt nødvendig tilsyn», men det er ikke tillatt å sove i egen seng. Det er logisk og forståelig at regjeringen f.eks. ikke har åpnet for såkalt «Harry handel», men det er ikke logisk at folk som bare ønsker å være på hytta, ei hytte som gjerne ligger avsides til langt inn i skogen, ikke skal få lov til det. Det blir spesielt ulogisk at det er tillatt med dagsturer, men ikke tillatt å overnatte. Man blir ikke smittet i sin egen seng når man ligger og sover. Det er heller ikke tilstrekkelig dokumentert at hyttefolket bidrar med importsmitte. Allerede i april så åpnet danske myndigheter for at dansker med eiendom i Sverige kan få bruke sin eiendom. Men det er dessverre ingen ting som tyder på at norske myndigheter vil la nordmenn med fritidseiendom, campingvogn eller båt i Sverige få bruke sine eiendommer, dersom man ikke er fullvaksinert. Det virker nesten som det har gått prestisje i saken og at hyttefolket er den siste gruppen det skal åpnes opp for.
Nå har heldigvis store deler av Norge åpnet opp. I flere byer er det rene «sydenstemningen». Det er positivt at folk endelig kan gå ut og kose seg igjen. Det er tillatt å sitte på fulle restauranter, men ikke tillatt å sitte alene i egen hytte i Sverige. Begge deler burde vært tillatt.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Reglene om innreisekarantene skal forebygge at smittsomme sykdommer bringes inn i landet, ved at personer som kommer til Norge skal oppholde seg på et eget sted og unngå nærkontakt med andre personer i en viss periode til de ikke lenger kan være smittebærere. Hovedregelen er at personer som har vært i et land eller område med karanteneplikt må være i innreisekarantene i 10 døgn, men dette kan på visse vilkår reduseres til 7 eller 3 døgn.
Personer som kan dokumentere med et gyldig EU-koronasertifikat at de er fullvaksinerte eller har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene, er også unntatt fra kravet om innreisekarantene. Etter hvert som flere og flere blir fullvaksinert, vil derfor også flere kunne reise til fritidsboliger i blant annet Sverige uten krav om karantene ved hjemkomst.
Regjeringen fortsetter den trinnvise gjenåpningen av Norge i tråd med gjenåpningsplanen, som angir i hvilken rekkefølge vi skal åpne opp de ulike delene av samfunnet. Regjeringen ser på tre hovedområder for å vurdere gjenåpning: Utviklingen i smittesituasjonen, kapasitet i helsetjenesten og hvor mange som er vaksinert. Gjenåpningsplanen er basert på en anbefaling fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. I gjenåpningen prioriterer regjeringen barn og unge først, deretter arbeidsplasser og næringsliv.
Bruk av fritidsbolig i utlandet uten karantene ved retur til Norge er ikke en aktivitet som prioriteres i denne sammenhengen. Selv om vi er i gang med gjenåpning, er det fortsatt behov for restriksjoner for å beskytte oss mot importsmitte og nye virusmutasjoner. Vi har derfor fortsatt regler om innreisekarantene for personer som ankommer Norge fra land eller områder (regioner) med høy smitte.
Videre kan vi opplyse at regjeringen fra mandag 5. juli endrer terskelen for hva som blir et grønt land/område i Europa. Vi harmoniserer da de norske reglene med de europeiske anbefalingene. Fra 5. juli blir land som har en insidens av smitte under 50/100 000 de siste 14 dagene og andel positive under fire prosent, eller en smitte under 75/100 000 og andel positive under en prosent, grønne land/områder. Folk som reiser fra et grønt land/område slipper innreisekarantene når de kommer til Norge. Det er imidlertid krav om registering i innreiseregisteret og testing på grensen.
Følgende svenske regioner er grønne fra mandag 5. juli: Dalarna, Gotland, Gävleborg, Halland, Jämtland, Skåne, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland, Västra Götaland, Örebro og Östergötland.
Dette vil dermed ha stor betydning for nordmenn med fritidseiendom i Sverige.
Fra og med 5. juli opphever også Utenriksdepartementet reiserådet om fraråding av alle reiser som ikke er strengt nødvendig for land innenfor EØS/Schengen, Storbritannia og de landene på EUs tredjelandsliste Folkehelseinstituttet anser som trygge.
Det understrekes at karantenereglene, i likhet med de andre smitteverntiltakene, vurderes løpende i lys av smittesituasjonen.