Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2565 (2020-2021)
Innlevert: 25.06.2021
Sendt: 25.06.2021
Besvart: 08.07.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Hvilke konkrete tiltak har myndighetene iverksatt for å etterforske, avdekke og tiltale gjerningspersonene som står bak bilbranner, spesielt i Oslo?

Begrunnelse

I de senere år har antall bilbranner i Norge økt kraftig. Før «fenomenet» kom til Norge, så vi klare tendenser fra Sverige at den eksplosive økningen de opplevde hadde en sammenheng med en naiv innvandringspolitikk og feilet integrering. Regjeringen har tidligere blitt kritisert for ikke å kunne dokumentere at noen noensinne har blitt tiltalt og dømt for en eneste bilbrann av potensielt flere tusen påsatte bilbranner de senere år. Dette sender et klart signal, og nærmest et «grønt lys», til gjerningspersonene at denne type svært destruktiv og farlig skadeverk er så å si risikofritt.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Det er som kjent riksadvokatens årlige mål og prioriteringsskriv for straffesaksbehandlingen og departementets årlige tildelingsbrev som ligger til grunn for politiets prioriteringer. Det er opp til politimesteren i Oslo å prioritere de tildelte ressurser ut fra kunnskap om kriminalitetsbildet i sitt distrikt.
Oslo politidistrikt har iverksatt tiltak for å styrke etterforskningen av bilbranner, og det er gitt føringer i påtalesporet for å sikre prioritering og forsterkede etterforskingstiltak ved mistanke om påsatt bilbrann. Ett tiltak er at politidistriktet har overført ansvaret for etterforskning av disse sakene til de lokale driftsenhetene i Oslo som jobber ute i bydelene og best kjenner de lokale forholdene. I tillegg har politidistriktet jobbet med å styrke kvaliteten på etterforskningen, og utarbeidet tiltakskort for hvordan sakene skal håndteres i initialfasen. For øvrig er ett av oppfølgingspunktene etter årets statsadvokatinspeksjon, utarbeidelse av en plan for å sikre kvaliteten på etterforskning av brannsaker generelt i politidistriktet.
Oslo politidistrikt følger også med på bilbranner og etterretningsbildet for å kunne oppdage mulige utviklingstrekk, aktører eller tegn til at dette kan knyttes til særlig gjengkriminalitet eller sosial uro. I Oslo politidistrikts årsrapport fra 2019 vises det til distriktets analyse av bilbrannene som konkluderte med at det «ikke kunne identifiseres klare utviklingstrender innen de geografiske enhetene. Bilbranner var i mange tilfeller utløst av tekniske årsaker, og mulig påtente bilbranner virket som oftest motivert av forsikringsbedrageri eller andre personlige motiv. Bilbrannene framstod ikke som et uttrykk for stedsspesifikk sosial uro.» Distriktet har meddelt at de ikke ser noen tendens til økning i bilbranner hittil i 2021, sammenlignet med i fjor.
Jeg viser for øvrig til mitt svar av 10. mars i år på spørsmål nr. 1486 til representanten Bøhler og til redegjørelse i Stortingets ordinære spørretime 9. oktober 2019 s. 243 flg. fra daværende justis- og innvandringsminister.