Skriftlig spørsmål fra Christian Tybring-Gjedde (FrP) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2591 (2020-2021)
Innlevert: 25.06.2021
Sendt: 25.06.2021
Besvart: 02.07.2021 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Christian Tybring-Gjedde (Uav)

Spørsmål

Christian Tybring-Gjedde (FrP): Kan utenriksministeren gi en skjematisk oversikt langs en tidslinje over hva Utenriksdepartementet har foretatt seg i Martine-saken, og gi et anslag for når vi kan forvente å se en løsning på denne?

Begrunnelse

Martine Vik Magnussen ble voldtatt og drept i London i 2008. Selv om det er 13 år siden har ikke saken fått sitt rettmessige utfall. Den eneste mistenkte i saken forlot Storbritannia umiddelbart etter hendelsen, og skal siden ha oppholdt seg i farens hjemland Jemen. Det vises til Lov om utenrikstjenesten § 1 om at blant utenrikstjenestens viktigste oppgaver er «å gi norske statsborgere og juridiske personer råd og hjelp overfor utenlandske myndigheter, personer og institusjoner». Selv om saken i 13 år har vært høyt profilert, og både norsk og britisk utenriksdepartement har arbeidet med saken, har det vært lite bevegelse å spore. Det vises videre til andre saker der det norske utenriksdepartementet har lagt ned en stor innsats for å finne en løsning, herunder for French og Moland i Kongo.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Utenriksdepartementet har vært kontinuerlig engasjert i oppfølgingen etter drapet på Martine Vik Magnussen i 2008. Engasjementet har bestått i å yte konsulær bistand i forbindelse med dødsfallet, ta opp saken politisk med Jemens eller andre relevante lands myndigheter, samt bistå britiske myndigheter. Av hensyn til taushetsplikten er jeg forhindret fra å gi en detaljert fremstilling av hvilken bistand som har vært gitt.
Det er britiske myndigheter som er ansvarlige for etterforskning og straffeforfølgning av drapet. Norske myndigheters rolle er å støtte og utfylle en omfattende britisk innsats for å få mistenkte utlevert til og straffeforfulgt i Storbritannia.
Britiske myndigheter har vært tydelige i sitt budskap om at de ikke ser en annen rolle for norske myndigheter enn at saken tas opp fra norsk side i ulike sammenhenger med jemenittiske myndigheter, og at norske myndigheter bistår i fellestiltakene som initieres fra britisk side.
Norsk engasjement i saken vil fortsette. Vi vil fortsette å ta opp saken politisk i møter med Jemens eller andre lands myndigheter som antas å kunne bidra til at mistenkte blir stilt for retten i Storbritannia. Vi vil også bistå i eventuelle fellestiltak initiert fra britisk side.
Jeg viser for øvrig til mine svar av 20. februar 2019 og 14. august 2020 på skriftlige spørsmål fra representanten Gulati om samme sak.