Skriftlig spørsmål fra Ruth Grung (A) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2614 (2020-2021)
Innlevert: 27.06.2021
Sendt: 28.06.2021
Besvart: 08.07.2021 av olje- og energiminister Tina Bru

Ruth Grung (A)

Spørsmål

Ruth Grung (A): NVE varsler den 23. juni lengre behandlingstid for nettkonsesjoner og at forsyningssikkerhet prioriteres, mens tilknytning for ny industri kommer bak i køen. Dette står i kontrast til svar på spørsmål 15:1607 fra mars i år, der statsråden uttaler: «Jeg mener at vi må ha et klart mål om at tilgangen på kraft og flaskehalser i nettet vårt ikke skal være til hinder for næringsutvikling.» Bergenregionen er spesielt rammet.
Hvorfor har ikke statsråden bygget opp kapasitet i NVE til å møte det grønne skifte og sikre tilgang til strøm?

Begrunnelse

Næringslivets konkurransekraft i overgangen til lavutslipp er i stor grad avhengig av tilgang på fornybar energi. Det vises til at Norge i dag har overskudd på fornybar energi, men flere regioner mangler overføringskapasitet for å imøtekomme næringslivets behov.
Norge trenger ny aktivitet og inntekter til erstatning for gradvis fallende inntekter fra olje og gass industrien. Tidsvinduet er ofte kritisk for å utvikle eller tiltrekke seg ny industri og tilgang på fornybar energi er ett av våre fremste konkurransefortrinn. Den internasjonale konkurranser er krevende og det er viktig å være tidlig ute for å ta markedsandeler. Dette har vært kjent lenge og det er underlig at regjeringen ikke har satt inn effektive tiltak tidligere for å få fortgang i behandling av kritisk nett infrastruktur.
Bergensregionen har for over to år siden dokumentert at manglende overføringskapasitet stopper etablering av ny industri. Dette har vært løftet politisk gjentatte ganger i stortinget.

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru: I Meld. St. 36 (2020-2021) Energi til arbeid la regjeringen frem vår plan for elektrifiseringen av Norge. Et sentralt mål i regjeringens politikk er å legge til rette for nye lønnsomme næringer basert på energiressursene. Regjeringens ambisjoner om å kutte klimautslipp gjennom elektrifisering, og å legge til rette for økt verdiskaping basert på vår fornybare kraft, krever økt utbygging av kraftnettet de neste årene. Denne politikken virker. Bare fra tidlig i år 2020 har antallet søknader til NVE om nettkonsesjon økt sterkt. Dette skyldes både en rekke planer om elektrifisering, som krever utbygging og forsterkning av kraftnettet i mange regioner, og behov for fornyelse og oppgradering av eksisterende nett.
NVE opplyser at de nå har om lag 250 saker til behandling, og rundt 80 saker som ligger i kø. Sakene varierer i omfang og kompleksitet. Noen av sakene kom inn i 2018 og er fortsatt til behandling, mens andre saker kom inn i 2021 og har allerede fått konsesjon.
I Meldt. St. 36 er det godt beskrevet at vi har et robust kraftsystem og en solid kraftbalanse med et betydelig kraftoverskudd. En utfordringen er likevel å ha nok strøm på rett sted til rett tid. For regjeringen er det derfor et mål at mangel tilgang på nett ikke skal være til hinder for industrietablering. Vi peker på nettutvikling som svært viktig for den videre utviklingen. Vi jobber derfor kontinuerlig med å forbedre effektiviteten i konsesjonsbehandlingen, og NVE har nettopp omorganisert virksomheten for å utnytte ressursene enda bedre. NVE har også omprioritert slik at antall årsverk til konsesjonsbehandling av nett er økt.
NVE reviderte nylig veilederen for søknader for å hjelpe konsesjonssøker å utarbeide en søknad av god kvalitet slik at saksbehandlingen kan gjennomføres effektivt. NVE har også tydeliggjort prinsipper for prioritering av saker, og har presisert hva aktører som skal bygge ut industri som krever mye kraft, må ha på plass før konsesjonssøknad om nettilknytning kan behandles. NVE vurderer kontinuerlig om det er deler av behandlingen som kan effektiviseres gjennom digitalisering.
For å møte det kommende behovet for elektrifisering av samfunnet, oppnevnte regjeringen nylig et offentlig utvalg som skal vurdere utviklingen av strømnettet. En viktig oppgave for utvalget blir å vurdere tiltak som kan redusere tiden det tar å konsesjonsbehandle nye nettanlegg.