Skriftlig spørsmål fra Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til finansministeren

Dokument nr. 15:2621 (2020-2021)
Innlevert: 28.06.2021
Sendt: 28.06.2021
Besvart: 01.07.2021 av finansminister Jan Tore Sanner

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Spørsmål

Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Hva er status i arbeidet med taksonomi i EU når det gjelder havbruk og hvordan jobber regjeringen opp mot EU på saken?

Begrunnelse

I oktober i fjor kunne iLaks fortelle at havbruk og sjømat ikke var inkludert i EUs klassifiseringssystem for bærekraftige aktiviteter, taksonomi. I ilaks 7. januar i år uttrykker Mowi at:

"Vi er bekymret for at ikke å bli inkludert i taksonomien på et tidlig tidspunkt, vil ha en negativ innvirkning på industrien."

I en kronikk i ilaks 21. mai i år skriver Mari Bjordal, marinbiolog og havbruksrådgiver i Bellona at

"det er fortsatt ikke klart hva som vil regnes som bærekraftige investeringer når taksonomien implementeres i EU fra 2022. Spesielt ikke i havbrukssektoren, hvor taksonomien ventes senere i år."

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: EUs klassifiseringssystem (taksonomi) for bærekraftig økonomisk aktivitet skal etablere en felles forståelse av hvilke aktiviteter og investeringer som kan regnes som bærekraftige i tråd med EUs langsiktige klima- og miljømål. For å kunne defineres som bærekraftig etter taksonomien, må en økonomisk aktivitet bidra vesentlig til å oppnå minst ett av seks definerte miljømål.
Europakommisjonen skal fastsette utfyllende regler med kriterier for hvilke økonomiske aktiviteter som kan anses som bærekraftige. Det første settet med kriterier ble formelt vedtatt av Kommisjonen 4. juni i år, og skal tre i kraft 1. januar 2022. Disse kriteriene dekker mål om utslippskutt og klimatilpasning. Kommisjonen har prioritert å utvikle kriterier for aktiviteter som i størst grad kan bidra til å oppnå disse to målene. Aktiviteter innen fiskeri og havbruk har relativt lave klimafotavtrykk, og er ikke med i første omgang. At en økonomisk aktivitet ikke er omfattet av det første kriteriesettet, betyr ikke at aktiviteten defineres som ikke-bærekraftig, eller at den ikke kan gi et vesentlig bidrag til målene om utslippskutt eller klimatilpasning.
Taksonomien skal utvides over tid. En ekspertgruppe («Platform on Sustainable Finance») skal i løpet av andre halvår i år gi råd til Kommisjonen om kriterier for aktiviteter som bidrar vesentlig til å oppnå ett eller flere av de fire gjenstående miljømålene, herunder målet om bærekraftig bruk og beskyttelse av vann- og marine ressurser. Det er ventet at dette kriteriesettet vil omfatte aktiviteter innenfor fiskeri, men at havbrukssektoren holdes utenfor inntil videre. Senere skal ekspertgruppen også gi råd om kriterier for bidrag til utslippskutt og klimatilpasning for aktiviteter som ikke er dekket av det første kriteriesettet som er vedtatt av Kommisjonen.
Regjeringen mener at det er behov for å synliggjøre bærekraftig virksomhet i havbrukssektoren, slik at privat kapital kan dreies mot slik virksomhet og gi selskaper i sektoren økte insentiver til å gjøre sine forretningsmodeller mer bærekraftige. Regjeringen følger Kommisjonens arbeid med å videreutvikle taksonomien tett. I et høringsinnspill i desember i fjor pekte Finansdepartementet på at bærekraftig fiskeri og havbruk kan bidra vesentlig til oppnåelsen av miljømålene. Departementet understreket viktigheten av at sektoren både omfattes av kriteriesettet for de fire gjenstående miljømålene, og inkluderes når det skal utvikles kriterier for flere aktiviteters bidrag til målene om utslippskutt og klimatilpasning.
For at taksonomien skal fungere etter formålet, må kriteriene være ambisiøse og basert på vitenskap, og samtidig teknologinøytrale, oppnåelige og brukervennlige. I regjeringens arbeid med innspill til Kommisjonens arbeid vil det derfor være nyttig med tett dialog med relevante forskningsmiljøer og næringen. Nærings- og fiskeridepartementet har allerede innledet en slik dialog for å innhente råd og innspill til regjeringens arbeid opp mot Kommisjonen. I tillegg vil dette være et tema i Finansdepartementets referansegruppe for bærekraftig finans, som blant annet består av representanter for finansnæringen, nærings- og arbeidsliv og relevante fagmiljøer.