Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2675 (2020-2021)
Innlevert: 30.06.2021
Sendt: 30.06.2021
Besvart: 05.07.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Hva vil regjeringen gjøre for å ta igjen etterslep etter pandemien i tannhelsetjenesten og spesielt for TOO-pasientene, ser statsråden at TOO-ordningen er utilstrekkelig for å sikre de som trenger det nødvendig tannhelsehjelp – at det kan oppleves vanskelig å få "behovsprøvd" om det du har vært utsatt for kvalifiserer til gratis tannbehandling, er statsråden enig i at ordningen har svakheter som gjør at overgrepsutsatte ikke får behandling de trenger, og at det er behov for en reform som behandler tennene som en del av kroppen?

Begrunnelse

Vi vet at terskelen for å søke tannhelsehjelp kan være høy for mange med aller størst behov, samtidig som dårlige tenner kan være veldig stigmatiserende.
Problemene kan forsterkes ved at manglende behandling gjør at problemene vokser seg enda større, behandlingen blir mer omfattende og prislappen høyere.
Stortinget vedtok i april, mot regjeringspartienes stemmer, å styrke TOO-ordningen for tortur- og overgrepsutsatte og personer med såkalt odontofobi.
Før du mottar gratis tannbehandling gjennom denne ordningen må du først gjennom psykologsamtale og påfølgende diagnostisk intervju/screening før du får beskjed om du fyller kriteriene for å omfattes av tilbudet.
Vi vet at det kan ta lang tid for personer rammet av overgrep, mishandling eller seksuelle overgrep å våge å snakke om det de har vært utsatt for. Andre kan ha store problemer med å snakke om det i det hele tatt.
Ordningen har også lang ventetid. Dette er snakk om pasienter som kan ha en ekstrem skrekk for tannbehandling i utgangspunktet og store behandlingsbehov.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Koronapandemien har hatt store konsekvenser for helse- og omsorgstjenesten. Det gjelder også for tannhelsetjenestene. Jeg er klar over at det vil ta tid å innhente etterslepet.
Helsedirektoratet fikk i mars i oppdrag fra departementet å utforme og publisere faglige råd til tannhelsetjenesten knyttet til Covid-19-utbruddet. Rådene er en del av direktoratets korona-veileder, og tydeliggjør hvordan den offentlige og private tannhelsetjenesten skal forholde seg i perioden med særskilte tiltak, både med hensyn til begrensning av ordinær, planlagt virksomhet og eventuelle forpliktelser til å yte øyeblikkelig hjelp. Rådene ble sist oppdatert 24. februar.
I privat og offentlig tannhelsetjeneste ble det kun utført nødvendig akuttbehandling fra medio mars frem til 20. april. 2020. Etter det har direktoratets anbefalinger vært å ta sikte på en gradvis opptrapping av aktiviteten på tannklinikkene og komme tilbake til tilnærmet normal drift. Regjeringen har kompensert kommuner og fylkeskommuner for merutgifter og mindre-inntekter knyttet til pandemien. Dette har også omfattet mindreinntekter for den fylkeskommunale tannhelsetjenesten. Jeg har tiltro til fylkeskommunenes arbeid med å håndtere etterslep i tannhelsetjenesten.
Når det gjelder oppfølgingen av TOO-pasientene vil jeg vise til anmodningsvedtak (nr. 392) fattet av Stortinget 7. mars 2008, der det bes om at "regjeringen legger til rette for at tortur- og overgrepsofre via henvisning fra fastlege får utredning om terapi og tannbehandling." Som en oppfølging av dette fikk Helsedirektoratet i oppdrag å utarbeide forslag til vilkår for og kostnadsanalyse for tannbehandling for tortur- og overgrepsofre. Rapport IS-1855 Tilrettelagt tannhelsetilbud til mennesker som er blitt utsatt for tortur, overgrep eller har odontofobi, ble oversendt departementet i desember 2009. Basert på vurderinger og begrunnelser anbefalte direktoratet at tannhelsetilbudet burde utvides til også å omfatte personer med alvorlig angst for tannbehandling (odontofobi). I statsbudsjettet for 2011 ble det bevilget 2,5 mill. kroner til oppstart av et tilbud, organisert av fylkeskommunene, finansiert som tilskuddsordning. Direktoratet fikk videre i oppdrag å bistå fylkeskommunene med etablering og oppbygging av tannlege-/psykologteam for utredning og eventuelt behandling av tortur- og overgrepsofre og pasienter med odontofobi (TOO).
Regjeringen har gjennom den årlige økningen i tilskuddsmidler over statsbudsjettet bidratt til at det er bygget opp et psykolog- og tannbehandlingstilbud til personer som har vært utsatt for tortur eller overgrep og personer som har odontofobi. Tilbudet gis i alle fylkeskommuner. I 2021 utgjør tilskuddet til fylkeskommunene om lag 100 millioner kroner. Tilbudet omfatter behandling av eventuell odontofobi eller annen psykologisk behandling/støtte i tverrfaglige team og nødvendig tannbehandling.
Jeg er kjent med at responsen på dette tilbudet har vært stor, og det er oppstått lange ventetider. Siste oversikten over ventetider (svar på spørsmål 856 av 13. januar 2021) viste at det i 2020 var lengst ventetid for pasientene for å komme til "vurderingssamtale". Videre var det i 2020 stor variasjon mellom fylkene i ventetid til "tverrfaglig odontofobibehandling". Kortest ventetid var det til "tannbehandling" selv om ventetiden til tannbehandling også hadde økt i 2020.
Pandemien har for mange fylkeskommuner ført til et etterslep generelt i tannhelsetjenesten som også rammer TOO-pasientene. Videre er det trolig ulike årsaker til ventetidene. Etterspørselen har vært stor og til dels økende ettersom tilbudet er blitt etablert og kjent. Fylkes-kommunene er kommet ulikt i utbyggingen av tilbudet. Utfordringer med rekruttering, særlig psykologer, oppgis også å være en årsak til lange ventetider til både vurderingssamtale og tverrfaglig behandlerteam.
Helsedirektoratet har igangsatt en evaluering av det fylkeskommunale tannbehandlings-tilbudet til personer som har vært utsatt for tortur og/eller overgrep og personer med odontofobi. Evalueringen vil blant annet kunne gi innsikt i behovet for tilbudet, informasjon om pasientene som benytter seg av det, kompetansebehov hos behandlerne samt annen aktuell kunnskap som jeg vil ta med i videreutviklingen av tilbudet. Jeg vil derfor avvente evaluering-en før jeg vurderer eventuelle ytterligere tiltak. Evalueringen forventes ferdigstilt i sommer.
Jeg vil også trekke frem prioriteringsmeldingen som ble lagt frem 18. juni (Meld. St. 38 (2020-2021) Nytte, ressurs og alvorlighet – Prioritering i helse- og omsorgstjenesten. I meldingen drøftes også prioriteringsprinsipper for offentlig finansierte tannhelsetjenester. Med bakgrunn i forslagene i meldingen vil regjeringen komme tilbake til Stortinget med en egen melding om tannhelsetjenesten. Det vil være naturlig at virkemiddelbruk drøftes i denne meldingen.