Skriftlig spørsmål fra Tor André Johnsen (FrP) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2703 (2020-2021)
Innlevert: 30.06.2021
Sendt: 01.07.2021
Besvart: 13.07.2021 av næringsminister Iselin Nybø

Tor André Johnsen (FrP)

Spørsmål

Tor André Johnsen (FrP): Er næringsministeren enig i at 70 millioner som Forestia trenger i offentlig bidrag for å kunne realisere renseanlegget for returtre er et lite beløp sett i sammenheng med klimaeffekten og andre klima og miljøtiltak, som f.eks. Langskipet, og hva vil ministeren gjøre sørge for at det settes av totalt 275 millioner til Innovasjon Norge i 2022 budsjettet for å følge opp oppstartebevilgningen i fra revidert på 25 millioner, slik at Forestia og andre aktører som vil realisere prosjekter innen sirkulærøkonomi kan få støtte?

Begrunnelse

I flere år så har Forestia arbeidet med å realisere et renseanlegg for returtre. For noen år tilbake fikk de skattefund midler for å gjennomføre en forstudie. Resultatet var positiv og Forestia ønsket å gå videre med prosjektet. Kostnadsrammen er på ca. 300 millioner, så trenger de støtte fra det offentlige på omtrent 70 millioner. Men i flere år har de nå nærmest gått i sirkel og vært en kasteball i virkemiddelapparatet. De har brukt veldig mye tid og ressurser på bla Enova og Innovasjon Norge.
Flere politikere fra både regjeringen og opposisjon har besøkt Forestia. Alle er positive og sier at dette må vi få til. miljøvernminister Rotevatn er positiv og næringsminister Nybø er også positiv. Et enstemmig Storting vedtok også i statsbudsjettet for 2021 at det er viktig at vi legger til rette for at slike anlegg som Forestia ønsker å realisere, nemlig resirkulere tre bør kunne få støtte. Konseptet er jo genialt men også enkelt. Vi resirkulerer plast og glass men ikke tre. Tre binder Co2 så ved å resirkulere tre kan vi binde CO2 nærmest ubegrensa. Prosjektet passer perfekt inn i alle festtaler om det Grønne Skifte og sirkulær økonomi. Sett i lys av alle milliardene regjeringen og flertallet av norske politikere ønsker å bruke på symbolsk klimapolitikk i Nordsjøen så er dette småpenger. Bare elektrifiseringen av sokkelen skal koste 50 milliarder og det såkalte Langskipet 25 milliarder, her trenger Forestia bare 70 millioner.
Heldigvis fikk FrP med regjeringen med på å vedta 25 millioner nå i revidert til Innovasjon Norge som skal brukes til å støtte slike anlegg som Forestia vil bygge. 25 millioner er tilstrekkelig i 2021 for å kunne arbeide videre med prosjektet og forberede oppstart. Det er også tilstrekkelig til å kunne starte opp dersom Innovasjon Norge vet at de før bevilget mer penger i 2022. Totalt sett ønsker Innovasjon Norge 300 millioner til et program om sirkulærøkonomi.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Jeg er generelt positiv til bærekraftig og verdiskapende næringsvirksomhet. Staten har ulike næringsrettede virkemidler som er relevante for industrien generelt, også skogindustrien. Gjennom ordningene i det næringsrettede virkemiddelapparatet og gode samlede rammebetingelser legger regjeringen til rette for at skogindustrien kan utvikle lønnsomme produkter med lave utslipp.
Bevilgningen som representanten viser til, er en styrking av Grønn plattform som er øremerket prosjekter innen sirkulær økonomi. Grønn plattform er en egen inngang til virkemiddelapparatet for grønne forsknings- og innovasjonsprosjekter, og utgjør en felles inngang til Innovasjon Norge, Siva og Forskningsrådet. Det er også etablert et samarbeid med Enova. Grønn plattform støtter prosjekter innen forskning og innovasjon, fra helt grunnleggende forskning via kommersialisering og frem til løsninger som skal presenteres for markedet. Plattformen er ikke en egen ordning, men bygger på etablerte ordninger, med veldefinerte kriterier for støtte.
I regjeringens tiltakspakke for grønn omstilling fra 2020 ble det foreslått 1 milliard kroner fordelt over tre år til Grønn plattform, og i tråd med dette ble det i statsbudsjettet for 2021 bevilget 333 mill. kroner til plattformen. I revidert nasjonalbudsjett 2021 ble Grønn plattform styrket med 125 mill. kroner, hvorav 25 mill. kroner er øremerket til prosjekter innen sirkulær økonomi. Midlene legges til potten som deles ut i hovedutlysningen under Grønn plattform i 2021, som hadde frist 12. mai. Hovedutlysningen var åpen for grønne forsknings- og innovasjonsprosjekter fra alle bransjer, og bred konkurranse om midlene skal bidra til å få frem gode prosjekter med stort potensiale.
Jeg kan vanskelig uttale meg om enkeltprosjekter. For å kutte utslippene og omstille næringslivet må vi imidlertid arbeide langs flere akser, og bredden av næringslivet må ta del i omstillingen. FNs klimapanel har slått fast at fangst og lagring av CO₂ vil være nødvendig for å redusere globale klimagassutslipp i tråd med klimamålene til lavest mulig kostnad. I flere industriprosesser er CO2-fangst og -lagring den eneste teknologien som kan kutte utslipp. Vi må både utvikle ny teknologi som kan skape nye arbeidsplasser og bidra til å kutte utslipp i industrien, samtidig som at vi utnytter ressursene bedre gjennom en mer sirkulær økonomi og økt resirkulering.
Meld. St. 13 (2020-2021) Klimaplan for 2021-2030, som ble lagt frem i januar i år, viser regjeringens politikk for å kutte klimagassutslippene frem mot 2030, samtidig som at vi skaper ny grønn vekst. Ved å sette opp avgiftene på utslipp og samtidig senke andre skatter og avgifter, i tillegg til å bidra til risikoavlastning der det er hensiktsmessig, vil regjeringens samlede klimapolitikk gi stadig sterkere insentiver til å velge klimavennlige og sirkulære løsninger. Regjeringen la 16. juni i år frem den nasjonale strategien for sirkulær økonomi. Strategien viser hvordan vi skal sikre rammevilkår og fjerne barrierer for et mer sirkulært næringsliv i Norge. Vi vil styrke mulighetene forbrukerne har til å vite hvordan de kan ta gode, bærekraftige, og sirkulære valg, og vi vil se på hvordan regelverk kan oppdateres slik at ressurser kan utnyttes bedre.
Nærings- og fiskeridepartementet kan ikke vurdere enkelttildelinger i private kommersielle prosjekter. Det må vi overlate til virkemiddelaktørene. Nærings- og fiskeridepartementet har vært i kontakt med Innovasjon Norge om bedriftsprosjektet som det blir pekt på i spørsmålet. Vi er kjent med at ulike finansieringsløsninger har vært diskutert og at det fortsatt er dialog mellom Innovasjon Norge og Forestia. Jeg har tillit til at denne dialogen fortsetter i et konstruktivt spor.