Bjørnar Moxnes (R): Hva var resultatet av forliket mellom staten og Akademiet, hva var kostnadene og antall arbeidstimer for staten (og innleide aktører) i forbindelse med tilsyn og rettssak og har staten inngått avtale med Akademiet om at perioden 2014-2021 er unntatt muligheter for tilsyn?
Begrunnelse
Staten har nylig inngått et forlik med privatskole-kjeden Akademiet, slik det framkommer av pressemelding fra Kunnskapsdepartementet (09.07.21).
Saken går tilbake til 2010 og 2011 etter et tilsyn av Akademiet-skolene og Bergen Private Gymnas.
Utdanningsdirektoratet mente etter tilsynet at privatskolene har handlet med selskaper som står skolene nær og foretatt skjulte overføringer av midler til eierne. Udir mente privatskolene brøt utbytteforbudet i perioden 2010-2014, og konkluderte med ulovlig profitt.
Skolene fikk krav om å betale tilbake statstilskudd som ble brukt i strid med privatskoleloven, der pengene ikke kom elevene til gode. Det opprinnelige kravet til de syv privatskolene var på 18,5 millioner kroner, men har blitt nedjustert i flere omganger.
Saken har gått flere runder i rettsvesenet helt siden 2015 og etter seks år er resultatet nå et forlik som holdes hemmelig for offentligheten.
Det framkommer av pressemeldingen at «forliket innebærer at eventuelle nye tilsyn med skolene i hovedsak vil rette seg mot forhold fremover i tid». Det er dermed usikkerhet om perioden 2014-2021 er unntatt tilsyn, noe som i tilfelle ville vært sterkt urovekkende.
Resultatet av forliket er en sak av stor offentlig interesse. Det er fellesskapets midler som har gått til tilskudd til privatskolene, som har blitt brukt i tilsyn og runder i rettsvesenet og til sist har blitt brukt i et forlik. Da er det også nødvendig med åpenhet for å sikre gode demokratiske prosesser.