Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2755 (2020-2021)
Innlevert: 06.08.2021
Sendt: 09.08.2021
Besvart: 20.08.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): På Sykehuset i Østfold har 5 jordmødre sluttet etter en sommer preget av svært mye overtid tilsvarende 11 årsverk og for dårlig bemanning.
Hva vil helseministeren gjøre for å løse jordmordkrisen på Sykehuset i Østfold?

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Bemanningsplanlegging knyttet til sommerferieavvikling er utfordrende for alle helseforetak i landet, og Sykehuset Østfold HF er ikke noe unntak i denne sammenheng. Helseforetakene arbeider planmessig og aktivt for å tilrettelegge for trygge og gode fødetilbud også gjennom sommerperioden.
For å belyse spørsmålet og situasjonen stortingsrepresentant Øvstegård tar opp, har jeg innhentet en orientering fra Helse Sør-Øst RHF. De informerer om at det er ca. 1 200 jordmorstillinger i helseregionen totalt, hvorav ca. 110 ved Sykehuset Østfold HF. I følge informasjon som Helse Sør-Øst RHF har innhentet fra Sykehuset Østfold HF, så deler nok ikke de oppfatningen om at de har er en pågående "jordmorkrise". Jordmødre som nå fratrer sin stilling slutter av ulike årsaker, og oppsigelsene ble varslet i forkant av sommeren. Helseforetaket opplever å ha en god og forsvarlig fødselsomsorg, men sommeren er en krevende tid for alle fødeavdelinger. Sykehuset opplevde en viss opphopning i turnover inn mot sommeren og høsten i år, og vil ha et noe økende behov for jordmødre fremover. Det vil derfor være nødvendig å vurdere og sette inn tiltak for å hindre at tilbudet til fødende blir rammet på sikt.
Helseforetaket framhever videre at fødeavdelingen er en spesialavdeling som ikke kan redusere aktiviteten under ferieavviklingen, slik det er vanlig å gjøre andre steder i sykehuset. Dette innebærer at ulike ordninger for å erstatte ansatte som går ut i ferie må vurderes, og en del av behovet dekkes med bruk av overtid og ekstravakter. Denne sommeren har vært ekstra utfordrende på grunn av redusert tilgang på eksterne vikarer. Dette er en utfordring som Sykehuset Østfold HF deler med flere andre helseforetak. En rekke ulike tiltak for å bedre bemanningssituasjonen ved fødeavdelingen er gjennomført, herunder økt grunnbemanning ved avdelingen over noe tid og arbeid med bedre oppgavedeling. Ytterligere tiltak for å rekruttere og beholde jordmødre vil bli vurdert. Helseforetakene i regionen opplever i hovedsak god tilgang på søkere ved utlysning av jordmorstillinger.
Helseforetakene har også en viktig rolle i utdanning av jordmødre, både for å dekke egne behov og til kommunehelsetjenesten. Det rapporteres om god rekruttering til studieplassene for jordmorutdanningene. Opptrapping av svangerskapsomsorgen i kommunene har ført til økt etterspørsel etter jordmødre fra kommunene. I tillegg kommer nye oppgaver – blant annet relatert til tidlig ultralyd. Godt samarbeid framover mellom spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten om blant annet kapasitet, oppgaver og utdanningsbehov, vil være nødvendig.
Helse Sør-Øst RHF oppfatter at helseforetaket arbeider godt med å sørge for god og tilstrekkelig kompetanse for å ivareta fødetilbudet. Jeg har fått opplyst og legger til grunn at Helse Sør-Øst RHF vil be Sykehuset Østfold HF om å gjennomføre en grundig evaluering av sommerferieavviklingen sammen med ansatte og tillitsvalgte, og at de starter tidlig med planlegging av neste års sommerferieavvikling.