Skriftlig spørsmål fra Siv Mossleth (Sp) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:2758 (2020-2021)
Innlevert: 07.08.2021
Sendt: 09.08.2021
Besvart: 16.08.2021 av kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup

Siv Mossleth (Sp)

Spørsmål

Siv Mossleth (Sp): Det er kommet bekymringsmeldinger fra eldre som har fått melding på sms om at valgkortet nå er tilgjengelig via Altinns nettsider. Ta gjerne med valgkortet når du skal stemme, står det. Denne meldingen har skapt usikkerhet hos eldre, og selv om posten tar svært lang tid og det for eksempel hender at folk får viktig info om legekonsultasjoner etter at timen har vært, burde det være mulig å sende valgkortet i posten, eksempelvis til alle som har bestilt det digitalt.
Er statsråden enig i at det er unødvendig å skape usikkerhet hos mange eldre i anledning høstens stortingsvalg?

Nikolai Astrup (H)

Svar

Nikolai Astrup: Ved kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2019 ble det gjennomført forsøk med digital utsendelse av valgkort i 18 utvalgte kommuner. Informasjon om hvor og når velgerne kunne stemme, ble i tillegg gitt i ulike kanaler, og det ble også sendt ut en SMS med påminnelse om valget.
Valgdirektoratet fikk gjennomført en evaluering av forsøket. Tre av fire spurte velgere svarte at de ønsker å få valgkortet elektronisk ved neste valg. Evalueringen viser at av velgerne i aldersgruppen 60+, foretrekker 61 prosent å få valgkortet digitalt og 26 prosent ønsker å få valgkortet på papir. Av kommunene som svarte på departementets valggjennomføringsundersøkelse etter valget, svarte flertallet at de er positive eller svært positive til ordningen med digitale valgkort.
Departementet vedtok i november 2020, på bakgrunn av en anbefaling fra Valgdirektoratet, en endring i valgforskriften, som slår fast at valgkort skal sendes elektronisk til alle stemmeberettigede bosatt innenriks med unntak av Svalbard og Jan Mayen. Valgdirektoratet viste til flere fordeler med elektronisk utsendelse. Blant annet vil det gi økt tilgjengelighet for blinde og svaksynte velgere, sørge for at flere velgere mottar valgkortet, redusere kostnadene ved utsendelse av valgkort og oppfylle statens digitaliseringskrav.
Som innbygger kan du reservere deg mot digital kommunikasjon fra det offentlige, og i stedet få viktige brev tilsendt i posten. Stemmeberettigede som står oppført som reserverte i registeret over digital kontaktinformasjon og reservasjon, vil få valgkortet tilsendt som ordinær brevpost. Også de som ikke har oppdatert eller bekreftet kontaktinformasjon de siste 18 månedene, vil få valgkortet tilsendt som ordinær brevpost. Det er ikke mulig å få tilsendt valgkortet i posten etter å ha fått det tilsendt digitalt. Valgkort sendes per brevpost til om lag 350 000 stemmeberettigede i år.
Kommunene har plikt til å kunngjøre hvor og når velgere kan stemme i deres kommune, og ingen velgere skal være avhengige av valgkortet for å få informasjon om når og hvor de kan stemme. Også i år vil det bli sendt ut en SMS med påminnelse om valget.
Velgerne anbefales å ha valgkortet tilgjengelig på mobiltelefonen når de skal stemme, da det vil være tidsbesparende. Velgerne trenger likevel ikke valgkortet for å stemme. Det er kun krav om å vise frem legitimasjon.
Som det fremgår ovenfor, var det gode grunner for å gjøre endringer i valgforskriften etter å ha gjennomført og evaluert forsøk med digital utsendelse av valgkort i 18 utvalgte kommuner. Digital utsendelse av valgkort i større skala vil bli evaluert etter valget i år.