Skriftlig spørsmål fra Tor André Johnsen (FrP) til finansministeren

Dokument nr. 15:2817 (2020-2021)
Innlevert: 15.08.2021
Sendt: 16.08.2021
Rette vedkommende: Kommunal- og moderniseringsministeren
Besvart: 20.08.2021 av kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup

Tor André Johnsen (FrP)

Spørsmål

Tor André Johnsen (FrP): Er ministeren fornøyd med kostnadsfokuset og kostnadskontrollen i offentlige byggeprosjekter og er ministeren fornøyd med at en offentlig aktør som Mattilsynet unødig bruker omtrent 50 millioner av skattebetalerne sine penger for å skaffe seg nye kontorlokaler?

Begrunnelse

I noen ti år så var Mattilsynet lokalisert i Norske Skog sine tidligere lokaler i Brumunddal. Men de ønsket nye lokaler og flere eiendomsaktører, lokale og nasjonale tilbød nye kontorlokaler. Buchard var en av aktørene og ble den aktører som vant «kampen» om Mattilsynet. I forbindelses med prosessen rundt nye lokaler for Mattilsynet hadde lokalpressen flere interessante oppslag som det er verdt å se nærmere på. Hamar Arbeiderblad stilte bla følgende spørsmål:

«– Hvordan kan Mattilsynet betale 50 millioner mer enn nødvendig for lokaler i Brumunddal?»

Videre i samme sak står det bla følgende:

«Dagens vertskap for Mattilsynet i Brumunddal, Golhus AS, tilbød statsetaten en oppgradering av lokalene for 25 millioner kroner, 32 nye ladestasjoner for elbil og en årlig husleie på 2,2 millioner kroner. Det var ikke godt nok.»

Styremedlem og medeier av eiendomsselskapet Golhus AS, som leier ut til Mattilsynet, Eivind Akervold, hadde følgende meget gode sitat til Hamar Arbeiderblad:

«– Jeg lurer på om ikke Riksrevisjonen også vil være interessert i å høre hvorfor Mattilsynet i Brumunddal skal velge en utbygger på samme sted, som over 15 år vil være nærmere 50 millioner kroner dyrere enn det tilbudet vi kom med. Hvorfor skal Mattilsynet bruke 50 millioner kroner mer av skattebetalernes penger enn nødvendig for lokaler i Brumunddal.»

Dette er absolutt et berettiget spørsmål. Det er ikke bare interessant for Riksrevisjon, det er også interessant for oss politikere som skal forvalte skattebetalerne sine penger med omhu og respekt. De tidligere lokalene til Norske Skog og de lokalene hvor Mattilsynet var etablert var tydeligvis ikke bra nok. Det er også oppsiktsvekkende hva slags argumenter Mattilsynet bruker for å prøve å forklare eller forsvare hvorfor dagens lokaler, hvor de har vært i 20 år, ikke er bra nok. Det er tydeligvis for langt fra jernbanestasjonen. Det er et argument som ikke er overbevisende, siden Mjøskanten ikke akkurat er nærmere jernbanestasjonen enn dagens lokaler. Et enda mer snodig argument er at bygget rister pga. tungtransport. Jeg må si at det argumentet reagerer jeg ekstra sterkt på, siden jeg selv har hatt kontor i de samme lokalene da jeg jobbet i Norske Skog. Ingen av oss i Norske Skog klagde eller merket noe ubehag med tungtransport.

Nikolai Astrup (H)

Svar

Nikolai Astrup: Det er stor oppmerksomhet om kostnader i statlige byggeprosjekter. Det er vesentlig at prosjektene gjennomføres innenfor de økonomiske rammene som er fastsatt. Krav til saksforberedelser og styring av bygge- og leiesaker er regulert i Instruks om håndtering av bygge- og leiesaker i statlig sivil sektor.
Det er riktig at vi har hatt noen krevende prosjekter den siste tiden. Noe av dette har sin bakgrunn i pandemien. Problemer med innreise for utenlandsk arbeidskraft og nødvendige krav til smittevern, har redusert effektiviteten og gitt fordyrende forsinkelser.
Vi kan alltid bli bedre. Vi jobber stadig med nye tiltak for å bedre prosjektgjennomføringen.
Jeg er opptatt av å se det samlede bildet av byggporteføljen, og over en viss tid. Det er mange særegenheter og spesielle forhold som utløser behov for statlige byggeprosjekter. Utfordringer i enkeltprosjekter er sjelden illustrerende for porteføljen som helhet. Det gjenspeiles i Statsbyggs måloppnåelse.
Stortinget har de siste fem årene (2016–2020) godkjent prosjekter i regi av Statsbygg til en samlet kostnadsramme på 23,6 mrd. kroner. Prosjektene er sluttført til en samlet kostnad på 21 mrd. kroner, altså 2,6 mrd. kroner under godkjente kostnadsrammer. Det er altså ikke slik at det i alle statlige byggeprosjekter er kostnadsoverskridelser. Det er naturlig nok slik at de prosjektene som må be om utvidede rammer i Stortinget, får mest oppmerksomhet. Jeg gjør oppmerksom på at tallene over tar utgangspunkt i opprinnelige kostnadsrammer. I prosjekter som har fått utvidet kostnadsrammen, er det den opprinnelige rammen vi måler mot i tallmaterialet som er beskrevet over.

Mattilsynet

Fra 2015 og frem til i dag har de fleste av Mattilsynets husleieavtaler vært reforhandlet og fornyet. Mange av lokalene tilfredsstilte heller ikke dagens krav til innemiljø. I 2015 ble det opprettet et prosjekt «Fremtidens arbeidsplass», som hadde som formål å utarbeide et konsept for Mattilsynets kontorer og inngå nye husleieavtaler. Målet for Mattilsynet har vært å skaffe lokaler med arbeidsplasser som er utformet slik at de legger godt til rette for økt samhandling, åpenhet, konsentrasjon og utnyttelse av kompetanse. Det legges vekt på gode teknologiske løsninger, som bidrar til nye arbeidsformer og arbeidsmetoder. Lokalene skal være areal- og kostnadseffektive.
Arbeidet med inngåelse av nye leiekontrakter er gjennomført ved annonsering lokalt etter interessenter og så forespørsel om tilbud fra de mest relevante interessentene. Tilbudene er evaluert i henhold til kravspesifikasjon. Som et resultat av arbeidet i prosjektet, har Mattilsynet inngått over 50 nye leiekontrakter rundt i hele landet.
Mattilsynet opplyser at de inngår avtaler over en kontraktsperiode på 10 år, og i dette konkrete tilfellet er to kontorsteder (Brumunddal og Hamar) slått sammen til ett kontor i Brumunddal. Totalt for disse kontorstedene er husleiekostnadene i dag ca. 5 millioner kroner per år. Ny husleieavtale med Mjøstårnet AS (Buchardt) har en kostnad på ca. 5,5 millioner kroner per år. Det vil si 5 millioner kroner høyere kostnader over en periode på 10 år, og ikke 50 millioner kroner som nevnt i spørsmålet. I tillegg vurderte Mattilsynet at lokalene til Golhus AS ikke var egnet for sammenslåingen, og det ville være behov for en vesentlig ombygging til en vesentlig kostnad på flere millioner kroner.
Ved inngåelse av de over 50 nye husleiekontraktene, har Mattilsynet en årlig innsparing på ca. 6,5 millioner kroner.