Skriftlig spørsmål fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2850 (2020-2021)
Innlevert: 22.08.2021
Sendt: 23.08.2021
Besvart: 30.08.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)

Spørsmål

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): I VG den 20. august står det om statsadvokatens inspeksjon av Sør-Øst politidistrikt. Politimesteren sier det har vært litt for lett å drive organisert kriminalitet de siste årene. Sør-Øst er blant distriktene med den laveste politidekningen. Siden 2013 har antall årsverk kun økt med 75. Til sammenlikning har veksten i sentralt politibyråkrati (POD, PIT og PFT) vært på 720 årsverk i samme periode.
Hvorfor har Sør-Øst politidistrikt den laveste bemanningsveksten i landet?

Begrunnelse

I rapporten fra Sør-Øst politidistrikt fremgår det at statsadvokaten har vært bekymret for kapasiteten ved spesialseksjonen over flere år, og at det er problematisk at politidistriktet ikke lykkes med å forbedre dette, men at antall påtalejurister tvert imot reduseres.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Justis- og beredskapsdepartementet styrer politiet gjennom det årlige tildelingsbrevet til Politidirektoratet. Det er Politidirektoratet som i sin resultatavtale med politidistriktene fordeler de tildelte midlene mellom distriktene, sammen med forventninger om resultater på ulike områder. Hvor stor andel av midlene hvert distrikt får tildelt avhenger av Politidirektoratets faglige vurderinger av utfordringer og behov i de ulike distriktene samt av de overordnede prioriteringene som fremkommer av departementets tildelingsbrev. Det er i tildelingsbrevet til Politidirektoratet for 2021 gitt føring om at politidistriktene skal styrkes.
Siden regjeringen tiltrådte har politiets driftsbudsjett blitt styrket med over 4,2 milliarder kroner. Dette har bidratt til at politiet samlet sett har blitt styrket med over 3 500 årsverk, hvorav over 2 400 har vært politiårsverk. Over 1 900 av disse har kommet ute i distriktene. Dette har ført til at vi i 2020 nådde målet om 2 polititjenestepersoner per 1 000 innbyggere. Samtlige politidistrikt har fått høyere politidekning og vi har nå den sterkeste politibemanningen i moderne tid.
Som representanten påpeker har også POD, PIT og PFT blitt styrket i samme periode. Deler av denne styrkingen har kommet som en følge av 22. juli-kommisjonens kritikk. Blant annet har PODs kriseledelse blitt styrket gjennom etableringen av et døgnkontinuerlig situasjonssenter som har en viktig funksjon med å samordne informasjon ved nasjonale hendelser og politioperative tiltak på tvers av politidistrikter.
PIT og PFT ble opprettet 1. mars 2014. Stillingsveksten i disse organene er langt på vei et uttrykk for en endring i organisatorisk tilhørighet for personer som allerede var ansatt i politiet. Det gjelder blant annet renholdspersonale og eiendomsforvaltere som tidligere var ansatt i det enkelte politidistrikt, men som nå hører til i PFT. En rekke ansatte med IKT-funksjoner i distriktene er likeledes administrativt overført til PIT, selv om de fremdeles er lokalisert i distriktene. Når disse støttetjenestene samles under en felles ledelse, blir det mulig å bruke ressursene mer effektivt. Et eksempel på dette er de nærmere 50 ansatte i PFTs lønns- og regnskapssenter i Kristiansund, som ble etablert i 2017.