Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2865 (2020-2021)
Innlevert: 24.08.2021
Sendt: 24.08.2021
Besvart: 02.09.2021 av olje- og energiminister Tina Bru

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Forskerne mener vi må skru opp tempoet med plugging av oljebrønner, og at vi ikke kan skyve på opprydningen.
Har statsråden en plan for å plugge brønnene på norsk sokkel, og hvordan vil statsråden sikre at pluggingen ikke skjer for sakta og at skattebetalerne blir sittende igjen med regninga?

Begrunnelse

Sintef advarer om at det vil koste 800 milliarder å plugge brønnene på norsk sokkel. Det særegne oljeskatteregimet gjør at staten må dekke 78 prosent av kostnadene for pluggingen. I dag skyver industrien kostnadene foran seg fordi det lønner seg for dem. Regninga må skattebetalerne ta. Jo lenger man venter med å plugge oljebrønnene, jo dyrere blir jobben.

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru: Rettighetshaverne på norsk kontinentalsokkel har et lovbestemt ansvar for at deres virksomhet utøves på en forsvarlig og sikker måte. Dette ansvaret gjelder også for brønner. Rettighetshaverne bruker betydelige midler på plugging og nedstengning av brønner hvert år.
Myndighetene regulerer plugging og etterlatelse av olje- og gassbrønner på norsk sokkel. Det stilles krav til hvordan og når brønner skal sikres, overvåkes og plugges. Det er spesifikke krav til både havbunnskompletterte brønner, letebrønner og utvinningsbrønner. I god tid før nedstenging av et produserende felt skal rettighetshaverne utarbeide en avslutningplan som skal behandles av myndighetene slik at det blir en forsvarlig avvikling av aktiviteten på feltene i tråd med nasjonale- og internasjonale forpliktelser.
Brønner som ikke er permanent plugget representerer et potensiale for økt utvinning av petroleum. Beslutninger om permanent plugging av eksisterende brønner må derfor være veloverveid og vurdert i et langsiktig og helhetlig perspektiv. For felt som er i drift, er det normalt å ha brønnbaner eller brønnslisser som ikke er permanent plugget. Dersom man plugger en brønn permanent, vil man ikke kunne gjenåpne denne eller bruke deler av brønnbanen ved et fremtidig sidesteg. Ifølge Oljedirektoratet var om lag 70 pst. av nye produksjonsbrønner på sokkelen i 2019 basert på gjenbruk av deler av eksisterende brønnbaner, noe som bidrar til kostnadseffektive brønner og god ressursforvaltning.
Det å finne sikre, trygge, effektive og rimelige måter å plugge og etterlate brønner på er viktig for å unngå unødvendige kostnader for rettighetshaverne og staten. Det arbeides godt på tvers i næringen med å finne nye og effektive løsninger for permanent plugging av brønner. Myndighetene bidrar også, blant annet gjennom bevilgninger til FoU-programmene Demo 2000 og Petromaks 2. I tillegg har Norges forskningsråd tildelt støtte til et senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) for å forbedre metodene for plugging av brønner. Senteret ble opprettet i år og har som mål å halvere kostnadene ved brønnplugging.
Jeg mener derfor at plugging av brønner på norsk sokkel er ivaretatt på en god måte.