Skriftlig spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2899 (2020-2021)
Innlevert: 29.08.2021
Sendt: 30.08.2021
Besvart: 06.09.2021 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Ble henvendelsen om et mulig utleveringstilbud av drapsmistenkte i Martine-saken og den informasjonen jeg formidlet til UD (juli/august 2019) vedrørende ønske fra jemenittiske myndigheter (innenriksminister/visestatsminister) om et snarlig møte på høyt politisk nivå om Martine-saken mellom Norge og Jemen, fulgt opp av UD raskt i etterkant, og i så fall konkret hvordan?

Begrunnelse

Jeg viser til spørsmål 15:2591 (2020-2021) fra representant Tybring-Gjedde hvor det bes om en skjematisk oversikt over hva Utenriksdepartementet har gjort i Martine-saken, og utenriksministerens svar om at «av hensyn til taushetsplikten er jeg forhindret fra å gi en detaljert fremstilling av hvilken bistand som har vært gitt».
Jeg viser også til varsel fra Martines far til Stortinget, samt flere skriverier i media, hvor det stilles kritiske spørsmål ved UDs handlinger og manglende oppfølging i Martine-saken.
Jeg viser videre til mine egne møter med daværende innenriksminister/visestatsminister (øverste representant for Jemens internasjonale anerkjente regjering med tilstedeværelse i landet), daværende justisminister og flere andre, som UD er kjent med, hvor det både ble ytret stor støtte til å løse Martine-saken og ble ytret ønske om raskt besøk til Norge (eller annet egnet sted) fra innenriksministeren/visestatsministeren selv for å diskutere konkrete steg med norske myndigheter.
Avslutningsvis vil jeg vise til NRKs nyhetssak fra i fjor om at en navngitt velkjent og respektert norsk statsviter, historiker og professor i internasjonal politikk, i 2013 skal ha fått et tilbud fra jemenittiske myndigheter om utlevering av drapsmistenkte i Martine-saken, og at dette ble videreformidlet til UD.
Spørsmålet mitt har som hensikt å få klarhet i hvordan norske myndigheter har fulgt opp ulike aktuelle nye spor og initiativ fra andre som er kommet opp i Martine-saken.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Utenriksdepartementet har vært kontinuerlig engasjert i oppfølgingen etter drapet på Martine Vik Magnussen i 2008. Engasjementet har bestått i å yte konsulær bistand i forbindelse med dødsfallet, ta opp saken politisk med Jemens eller andre relevante lands myndigheter, samt bistå britiske myndigheter. Ulike initiativer som er kommet er blitt vurdert.
Av hensyn til taushetsplikten er jeg forhindret fra å gi en detaljert fremstilling av hvilken bistand som har vært gitt.
Norsk engasjement i saken vil fortsette. Departementet vil fortsette kontakten og dialogen med jemenittiske myndigheter og ta opp saken ved enhver mulig anledning, men vil igjen understreke at det er britiske myndigheter som er ansvarlige for etterforskning og straffeforfølgning av drapet på Martine Vik Magnussen. Norske myndigheters rolle er å støtte og utfylle en solid britisk innsats for å få mistenkte utlevert til og straffeforfulgt i Storbritannia. Som ved alle tidligere møter med jemenittiske utenriksministre, tok jeg også opp saken i møtet med Jemens utenriksminister Ahmed Bin Mubarak da han besøkte Oslo 2. september.
Vi vil også fortsette å ta opp saken politisk i møter med andre lands myndigheter som antas å kunne bidra til at mistenkte blir stilt for retten i Storbritannia, og bistå i eventuelle fellestiltak initiert fra britisk side. Britiske myndigheter har vært tydelige i sitt budskap om at de ikke ser en annen rolle for norske myndigheter enn at saken tas opp fra norsk side i ulike sammenhenger med jemenittiske myndigheter, og at norske myndigheter bistår i fellestiltakene som initieres fra britisk side.
Jeg viser for øvrig til mine svar på skriftlig spørsmål nr. 930 (2019-2020) og nr. 1536 (2019-2020) fra representanten Gulati om samme sak, og svar til representanten Tybring-Gjedde på skriftlig spørsmål nr. 2591 (2020-2021).