Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2921 (2020-2021)
Innlevert: 31.08.2021
Sendt: 01.09.2021
Besvart: 06.09.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Kan helseministeren gi en vurdering av hva som vil kunne være de menneskelige kostnadene dersom fritt behandlingsvalg i spesialisthelsetjenesten f.eks. innen rusbehandling avvikles?

Begrunnelse

31 august er verdens overdosedag. Markering av dagen skjer over hele verden, også i Norge for å sette fokus på overdoseutfordringer og vise respekt til dem som har dødd av overdose, samt deres pårørende. Denne markeringen er også viktig for å formidle kunnskap knyttet til overdoseforebygging og bevisstgjøre alle om denne samfunnsutfordringen. Vi har ingen å miste.
I den anledning besøkte jeg i dag dyktige medarbeidere innenfor rus og avhengighet på UNICARE, ett rehabiliteringssenter som ligger på Fanafjellet utenfor Bergen.
Mange er nå bekymret for at mangfoldet av tilbudene skal forsvinne og ikke minst ventetidene og helsekøene øke dersom fritt behandlingsvalg forsvinner etter valget. I verstefall vil dette kunne få fatale konsekvenser for dem som trenger behandling og hjelp.
Jeg deler både ansattes, pårørende og ikke minst dem som trenger hjelp sine bekymringer.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Gjennom ordningen med fritt behandlingsvalg får private leverandører som tilfredsstiller bestemte krav mulighet til å yte spesialisthelsetjenester mot betaling fra staten. Pasienter med rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten har rett til å velge å motta helsehjelp hos disse leverandørene, dersom de er godkjent for den tjenesten pasienten har behov for. Målet med fritt behandlingsvalg er å bidra til økt valgfrihet for pasientene og kortere ventetider.
Siden innføringen av fritt behandlingsvalg i 2015 til og med 1. tertial 2021, har nesten 60 000 pasienter benyttet seg av fritt behandlingsvalg. I 1. tertial 2021 gjaldt det over 7 000 personer. Det er en økning på 20 prosent fra samme periode i fjor, og det har vært en betydelig økning hvert år siden innføringen av ordningen. I 2020 benyttet totalt 18 000 personer seg av ordningen, mot 9 000 i 2018. Det viser at ordningen stadig blir bedre kjent, at flere leverandører søker om godkjenning og at den således blir stadig viktigere for pasientene.
Evalueringen av fritt behandlingsvalg ble nylig lansert. Evalueringen viser at de som har benyttet seg av ordningen har fått kortere ventetider og at fritt behandlingsvalg har bidratt til økt valgfrihet og mangfold. Det slås fast at dette oppleves som svært viktig for noen pasienter, særlig innen psykisk helsevern, rusbehandling og rehabilitering.
En avvikling av fritt behandlingsvalg kan derfor innebære at enkelte pasienter kommer senere til helsehjelp enn de ellers ville gjort, eller at de ikke får behandling ved den institusjonen som de mener har det beste tilbudet. Alle pasientene som i dag benytter seg av ordningen vil da måtte motta sin behandling i offentlige sykehus eller hos private leverandører helseforetakene har inngått avtale med.
Vi innførte fritt behandlingsvalg av hensyn til pasientene. Å avvikle fritt behandlingsvalg innebærer å frata pasientene valgmuligheter og det gir risiko for økte ventetider.