Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:2926 (2020-2021)
Innlevert: 01.09.2021
Sendt: 01.09.2021
Besvart: 07.09.2021 av landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Etter sist vinter er det meldt inn uvanlig store frostskader på frukttre i Telemark. Eplebønder i Midt-Telemark taper nå til sammen ca. 3 millioner kroner som følge av at ca. 50.000 nye epletrær må plantes.
Hvor langt har departementet kommet med å vurdere hvorvidt og i hvilken grad tapene skal erstattes?

Begrunnelse

Flere tusen epletrær frøs i hjel i vinter som følge av en fuktig høst, en mild førjulstid i fjor, etterfulgt av flere uker med barfrost etter nyttår. Dette førte til at trærne ikke gikk i hvile slik de skulle. Mellom 5 og 10 prosent av frukttrærne i Midt-Telemark skal være døde, tilsvarende ca. 50 000 trær. Dette medfører store tap for eplebønder i området. Bøndene taper til sammen ca. 3 millioner kroner som følge av at ca. 50 000 nye epletrær må plantes, skrev NRK Vestfold og Telemark 3. juni i år. Da statssekretær Widar Skogan besøkte bønder i Gvarv som var rammet, sa han at departementet vil se på en erstatningsordning (sak på regjeringen.no fra 7. juni i år).
Fruktdyrking er en stor næring i Telemark, som gir over 200 arbeidsplasser og skaper verdier på over 60 millioner kroner i året. Etterspørselen etter norsk frukt økter, og det er derfor store markedsmuligheter for norskproduserte epler fremover. Det er derfor viktig å vise at det legges til rette for økt satsing på fruktproduksjon i landet.

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Svar

Olaug Vervik Bollestad: Det er meldt om vinterskader på frukttrær i flere områder i landet etter sist vinter. I tillegg til Telemark og Vestfold, er det også skader hos produsenter i Lier-området, Ryfylke og Sogn. En kartlegging av situasjonen er en forutsetning for å kunne vurdere konsekvensen av tapene og hvordan eksisterende ordninger fungerer i den aktuelle situasjonen. Fruktprodusentene kan på ordinær måte benytte seg av produksjonstilskudd, tilskudd til avlingssvikt og andre relevante ordninger nå i høst.
Landbruks- og matdepartementet har gitt Landbruksdirektoratet, i samarbeid med statsforvalterne, i oppdrag å gjøre en kartlegging av skadeomfanget og vurdere hvordan eksisterende ordninger samlet fungerer opp mot skadeomfanget, både på kort og lengre sikt. Jeg vil ta stilling til saken når den samlede vurdering fra Landbruksdirektoratet foreligger.