Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2932 (2020-2021)
Innlevert: 02.09.2021
Sendt: 03.09.2021
Besvart: 07.09.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Er statsråden positiv til kommunale låneordninger for å løse fastlegekrisen?

Begrunnelse

Mange kommuner deriblant Moss melder om utfordringer for å rekruttere fastleger. Et forslag til løsning har vært at kommunene kan stille opp med en gunstig låneordning for oppstartskostnadene sånn at det blir lettere å starte opp fastlegepraksis.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Regjeringen la i mai 2020 fram handlingsplan for allmennlegetjenesten. Handlingsplanen er et krafttak for fastlegeordningen og allmennlegetjenesten. Gjennom planens 17 tiltak fordelt på tre målområder, har handlingsplanen som mål å gjøre fastlegeyrket til en trygg og attraktiv karrierevei, sikre tjenester av god kvalitet til alle og legge til rette for teambaserte tjenester i fremtiden. Regjeringen har gjennom handlingsplanen forpliktet seg til å fremme forslag for å styrke allmennlegetjenesten med 1,6 mrd. kroner over planperioden i forhold til saldert budsjett for 2020. Opptrappingen er godt i gang.
Et av tiltakene i handlingsplanen er å endre og styrke basisfinansieringen av fastlegeordningen. Det ble derfor innført et grunntilskudd fra 1. mai 2020 som skal bidra til å senke terskelen for å gå inn i en fastlegevirksomhet. Grunntilskuddet tilsvarer basistilskuddet for 500 innbyggere på listen. Det kan mottas i inntil to år, så lenge fastlegen som inngår avtale har et listetak på 500 innbyggere eller flere. Grunntilskuddet bidrar til å senke terskelen ved at legen har en sikker inntekt allerede fra dag én som fastlege. Det ble også innført et knekk-punkt i basistilskuddet som gjør at fastlegen får bedre betalt for de 1000 første innbyggerne på listen. Dette bidrar også til at det er mulig å ha en noe kortere fastlegeliste for nye fastleger og til å redusere arbeidsbelastningen noe for allerede etablerte fastleger.
Situasjonen i fastlegeordningen har vært krevende over noe tid. Flere kommuner arbeider aktivt for å løse situasjonen i sin kommune. Det er jeg glad for. De nasjonale tiltakene er ment å legge til rette for gode fastlegetjenester og allmennlegetjenester i hele landet. Kommunene står i tillegg fritt til å finne lokale løsninger for å rekruttere og beholde fastleger.
Regjeringen prioriterer arbeidet med handlingsplan for allmennlegetjenesten høyt. Helsedirektoratet har gjennom sitt følge-med-ansvar en sentral rolle i oppfølgings- og gjennomføringsarbeidet. Helse- og omsorgsdepartementet vurderer i samråd med Helsedirektoratet til enhver tid behovet for justering av tiltak, for å nå målene for handlingsplanen. Det er også anskaffet en ekstern evaluator, som vil vurdere tiltak og måloppnåelse.