Skriftlig spørsmål fra Sylvi Listhaug (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2992 (2020-2021)
Innlevert: 22.09.2021
Sendt: 22.09.2021
Besvart: 27.09.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Sylvi Listhaug (FrP)

Spørsmål

Sylvi Listhaug (FrP): Har det vært en økning i kriminaliteten på kollektivknutepunktene i Oslo, hvis ja, hvor stor har økningen vært pr. måned inneværende år, og hvilke tiltak tenker statsråden å iverksette?

Begrunnelse

I de siste måneders mediebilde har det fremkommet flere episoder med volds- og vinningskriminalitet i tilknytningen til Oslos kollektivknutepunkter. Dette gjelder i særlig grad t-banens stasjoner.
Vinningskriminaliteten synes i hovedsak å dreie seg om væpnede ran, hvor forskjellige gjenstander har vært benyttet, men hvor kniv tilsynelatende er det våpenet som er mest brukt. Voldskriminaliteten synes også i hovedsak å være begått med våpen, herunder har det vært rapportert om flere skyteepisoder.
Det fremstår som om kollektivtransporten har blitt en arena for ransmenn i sin jakt på ofre. Men den siste tids mediedekning har også etterlatt et inntrykk av at kollektivtransporten kan ha blitt en arena for konflikter og oppgjør innad i kriminelle miljøer.
En økning i kriminaliteten rundt hovedstadens kollektivtransport, hvor ofrene i stor grad fremstår som å være tilfeldig utvalgt, er klart egnet til å skape utrygghet i befolkningen og vil kunne få stor innvirkning på folks hverdag dersom det setter seg en frykt for å benytte seg av kollektivtransporten.
Det synes på denne bakgrunn å være behov for en målrettet kriminalitetsforebyggende innsats rundt Oslos kollektivknutepunkter, for å få bukt med økende kriminalitet og dertil hørende utrygghetsfølelse i befolkningen.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Det fremkommer ikke av politiets straffesaksregister hvorvidt lovbrudd er begått på kollektivknutepunktene. Politidirektoratet opplyser imidlertid at Oslo politidistrikt har gjort en vurdering av de aktuelle saker og sakstyper, og de ser ikke at det er grunnlag for å anta at kriminaliteten i tilknytning til kollektivtransport har økt.
At det forekommer flere hendelser på kort tid, betyr ikke nødvendigvis at det overordnede situasjonsbildet er i endring. I Oslo politidistrikt har det vært en nedgang på 32 prosent i ransanmeldelser totalt per 30. august 2021, målt mot samme periode i 2020. Anmeldelser der kniv er brukt, har også gått ned fra 2020 til 2021. Videre har det vært en reduksjon i antallet ran med fornærmede i alderen 10 til 17 år. Anmeldelser av fysisk vold med kroppsskade har også gått ned sammenlignet med samme periode i 2020.
Reduksjonen i antall anmeldelser for disse ulike kriminalitetsformene har forekommet til tross for gradvis gjenåpning av samfunnet i 2021. Antallet anmeldelser i 2021 er også betydelig lavere enn de fem foregående årene. Når det gjelder barn og unge som blir utsatt for ran av jevnaldrende, identifiserer Oslo politidistrikt mistenkte i så godt som alle sakene. Det å oppklare sakene er i seg selv svært viktig og legger grunnlag for effektive forebyggende tiltak.
Politidirektoratet opplyser at politiet øker patruljeringen i tilknytning til kollektivtrafikkens linjer. Videre har Oslo politidistrikt en spisset innsats mot strategisk utvalgte personer for å forebygge, avverge og stanse konflikter i kriminelle miljøer, herunder å beslaglegge våpen. Samarbeid med relevante aktører er sentralt.
Regjeringen la før sommeren frem en stortingsmelding om barne-, ungdoms- og gjengkriminalitet. I stortingsmeldingen beskrives status og utvikling og regjeringens igangsatte og planlagte tiltak for å forebygge og bekjempe barne-, ungdoms- og gjengkriminalitet. Å forebygge og bekjempe kriminalitet er et arbeid som krever bred innsats på tvers av sektorer og forvaltningsnivåer, samarbeid med private virksomheter og frivillige organisasjoner. Jeg mener vi er godt i gang med dette arbeidet, og ser frem til Stortingets behandling av meldingen.