Morten Wold (FrP): Flere norske studenter har doble statsborgerskap. Det er også blitt vanligere at foreldrene har en karriere utenfor Norge, slik at mange nordmenn har adresse i utlandet, noe som har vist seg å påvirke barnas muligheter til å få studielån og stipend fra Lånekassen. I Lånekassens regelverk § 10 punkt e åpnes det for «samlet skjønnsmessig vurdering», men studenter med klare tilknytninger til Norge opplever å få avslag.
Vil statsråden vurdere å legge klarere føringer på hvilke tilknytninger og faktorer som skal vektlegges i den skjønnsmessige vurderingen?
Begrunnelse
I Lånekassens regelverk § 10 punkt står det:
«Søkeren har også rett til lån og stipend dersom søkeren etter en samlet skjønnsmessig vurdering, kan sies å ha en tilstrekkelig tilknytning til Norge. Tilknytningen skal være av en slik art at det er sannsynlig at søkeren vil arbeide i Norge etter endt utdanning, se utdanningsstøtteloven § 1. Søkere som delvis oppfyller ett eller flere av vilkårene i første ledd, kan ha tilstrekkelig tilknytning til Norge på grunnlag av en kombinasjon av vilkår, eller i kombinasjon med andre forhold som viser tilknytning. Det skal legges vekt på alle forhold som viser tilknytning til Norge. I tillegg til forholdene som er omfattet av første ledd, kan det for eksempel legges vekt på at søker har annen familietilknytning i Norge enn den som er omfattet av første ledd bokstav c, at søkeren eller familien har eiendom i Norge, eller at søkeren har tilbrakt ferier i Norge. Norskkunnskaper tillegges særlig vekt i vurderingen.»