Sivert Bjørnstad (FrP): I Hurdalplattformen lover den nye regjeringen å sikre tilstrekkelig tilgang på fornybar kraft til ny og eksisterende industri på fastlandet.
Hva slags fornybar kraft mener statsråden skal bygges ut for å sikre ny og eksisterende industri nok energi, og hva er det anslåtte økte energibehovet til ny industri som skal dekkes gjennom fornybar kraft?
Begrunnelse
Fornybar kraft kan grovt sett deles inn i vann, vind og sol. Norsk strøm produseres i dag hovedsakelig gjennom vannkraft, men det er begrenset hvor mye vannkraft som fremdeles kan bygges ut. Det er også begrenset hvor mye eksisterende vannkraft kan oppgraderes og effektiviseres. For ett år siden stemte Arbeiderpartiet ned Fremskrittspartiets forslag om å åpne for kraftutbygging i vernede vassdrag. Det vil neppe bli realisert noen havvindprosjekter før minst 2030. Det eneste alternativet for ren energi som kan realiseres ganske raskt er vindkraft på land. Dette er kontroversielt mange steder. Andre rene energiformer er fremdeles et stykke unna.
Industri kan være svært kraftkrevende. Herøya industripark vil eksempelvis trenge over 6 TWh (Teknisk Ukeblad, 22.02.2021). Dette er mye hvis vi tar i betraktning at det totale strømforbruket i Norge i 2017 var omtrent 140 TWh. Det er også svært kraftkrevende å elektrifisere hele sokkelen, slik den nye regjeringen har lovet. Gitt begrensede muligheter til å bygge ut produksjon av fornybar energi på kortere sikt, fremstår det urealistisk at det kan etableres ny industri i særlig utstrekning hvis kriteriet er at det kun skal benyttes fornybar energi.