Skriftlig spørsmål fra Andreas Sjalg Unneland (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:56 (2021-2022)
Innlevert: 15.10.2021
Sendt: 18.10.2021
Besvart: 21.10.2021 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Andreas Sjalg Unneland (SV)

Spørsmål

Andreas Sjalg Unneland (SV): Vil statsråden øke tilskuddsordningen for å hjelpe mennesker ut av prostitusjon og for å støtte offer for menneskehandel, og er statsråden enig i at arbeidet for å hjelpe mennesker ut av prostitusjon må styrkes?

Begrunnelse

I forslaget til statsbudsjett fra den avtroppende regjeringen foreslås det å redusere tildelingen til tiltak for å hjelpe menneske ut av prostitusjon og for å støtte offer for menneskehandel. Formålet med tilskottsordninga er å hjelpe menneske ut av prostitusjon og å støtte offer som er utsette for menneskehandel.
I forslag til statsbudsjett for 2022 Kap. 440 fjernes ROSAs øremerkede midler fra post 70 til drift av den nasjonale hjelpetelefonen mot menneskehandel. Midlene overføres til en åpen tilskuddsordning. Fra å ha fått status som permanent tiltak i 2020, gjøres ROSA fra 2022 igjen avhengig av å søke prosjektmidler fra år til år, i konkurranse med andre organisasjoner og tiltak. SV reagerer på at et enstemmig stortingsvedtak, ment å sikre forutsigbarhet og styrke bistanden til menneskehandelsutsatte, uten begrunnelse tilsidesettes etter kort tid. Dette føyer seg inn i den avtroppende regjeringens politikk på menneskehandelsfeltet, preget av svak koordinering, brutte løfter, og et mangelfullt tilbud for de utsatte.
I statsbudsjettet for 2020 skrev regjeringen at «ROSA er blitt eit permanent tiltak for ofre for menneskehandel. Dei siste åra har løyvingane til ROSA auka jamleg, slik at det i dag er eit fullgodt tilbod til ofra». Nå har ROSA tilsynelatende mistet denne statusen, uten begrunnelse og uten å bli informert før budsjettforslaget ble fremlagt.
Menneskehandelen som avdekkes i Norge er i dag mer variert, med nye former for utnyttelse, uklare grensedragninger og mer variert bakgrunn blant de vi bistår. Fenomenet er komplekst og griper inn i ulike politikkområder: justis, innvandring, arbeid, sosial og helse. ROSAs erfaring er at i spennet mellom kyniske menneskehandlere og et rigid offentlig apparat er uavhengige aktører som fokuserer på beskyttelse og bistand avgjørende. Budsjettforslaget understreker at dette nå er satt på spill. Det er verdt å bemerke at det fremdeles pågår en global krise hvor risikoen for menneskehandel har økt.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Innsatsen for å bekjempe menneskehandel og å identifisere og støtte ofre må være målrettet og bred. Nye former for utnytting av mennesker har fått vokse frem innen arbeidslivet. Regjeringen vil stanse utnyttingen gjennom brede tiltak, blant annet gjennom politiets arbeid mot arbeidslivskriminalitet.
Samtidig må vi hindre utnyttingen innen prostitusjon gjennom flere tiltak. ROSA er ett av tiltakene som i dag og fremover vil ha en viktig rolle i å bistå ofre for alle former for utnytting og sikre trygg oppfølging.
Tilskuddsordningen for tiltak mot menneskehandel og prostitusjon brukes for å hjelpe mennesker ut av prostitusjon og å støtte ofre. Tilskudd gis til frivillige organisasjoner som over hele landet tilbyr rådgivning, arbeidstrening, bo- og oppfølgingstjenester mv. Tilskuddsordningen er én av mange ulike tiltak på feltet. En effektiv styrking av innsatsen mot menneskehandel forutsetter ikke nødvendigvis en økning av tilgjengelige midler i én enkelt tilskuddsordning, men dette er spørsmål som må avklares i den videre budsjettbehandling.