Bård Hoksrud (FrP): Hva er regjeringens politikk når det kommer til HPV-vaksinen og vil statsråden sørge for at vaksinen Cervarix igjen blir erstattet av Gardasil i barnevaksinasjonsprogrammet?
Begrunnelse
I forrige stortingsperiode ble det besluttet at vaksinen Gardasil skulle erstattet Cervarix i barnevaksineprogrammet. I motsetning til Gardasil, beskytter Cervarix ikke mot kjønnsvorter, som er den vanligste HPV-relaterte sykdommen. Statsråden har tidligere uttalt skepsis til denne endringen i barnevaksineprogrammet.
Den gangen hadde Gardasil vært brukt i nesten ti år i barnevaksinasjonsprogrammet mot HPV. Det var kun jenter fra 12-årsalderen som ble tilbudt vaksinen. Humant papillomavirus er i sine ulike former kjent for å kunne forårsake særlig gynekologiske kreftformer hos kvinner, men også anal-, penis- og hode-/halskreft hos menn, og kjønnsvorter. Selv om kjønnsvorter ikke er alvorlig sykdom, er det assosiert med betydelig psykisk og fysisk belastning som oppstår hos ca. 10 % av seksuelt aktiv befolkning. Det øker beskyttelsen for kvinner (såkalt flokkimmunitet), men beskytter også menn mot nevnte kreftformer.
Australske myndigheter erklærte i november 2015 at Cervarix «er uegnet for bruk i det nasjonale vaksineprogrammet», blant annet fordi vaksinen ikke gir beskyttelse mot virustypene 6 og 11 (som gir kjønnsvorter). De bruker nå en vaksine som beskytter mot kjønnsvorter.
NRK avslørte 19.10. at enkelte velger bort vaksinen staten gir gratis, til sine barn, for å gi vaksinen som beskytter enda bedre. Spørsmålsstiller lurer derfor på hva statsråden nå mener om denne problemstillingen og om det vil bli tatt grep for å gjeninnføre Gardasil i barnevaksinasjonsprogrammet.