Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:119 (2021-2022)
Innlevert: 19.10.2021
Sendt: 25.10.2021
Besvart: 02.11.2021 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Hva er regjeringens politikk når det kommer til HPV-vaksinen og vil statsråden sørge for at vaksinen Cervarix igjen blir erstattet av Gardasil i barnevaksinasjonsprogrammet?

Begrunnelse

I forrige stortingsperiode ble det besluttet at vaksinen Gardasil skulle erstattet Cervarix i barnevaksineprogrammet. I motsetning til Gardasil, beskytter Cervarix ikke mot kjønnsvorter, som er den vanligste HPV-relaterte sykdommen. Statsråden har tidligere uttalt skepsis til denne endringen i barnevaksineprogrammet.
Den gangen hadde Gardasil vært brukt i nesten ti år i barnevaksinasjonsprogrammet mot HPV. Det var kun jenter fra 12-årsalderen som ble tilbudt vaksinen. Humant papillomavirus er i sine ulike former kjent for å kunne forårsake særlig gynekologiske kreftformer hos kvinner, men også anal-, penis- og hode-/halskreft hos menn, og kjønnsvorter. Selv om kjønnsvorter ikke er alvorlig sykdom, er det assosiert med betydelig psykisk og fysisk belastning som oppstår hos ca. 10 % av seksuelt aktiv befolkning. Det øker beskyttelsen for kvinner (såkalt flokkimmunitet), men beskytter også menn mot nevnte kreftformer.
Australske myndigheter erklærte i november 2015 at Cervarix «er uegnet for bruk i det nasjonale vaksineprogrammet», blant annet fordi vaksinen ikke gir beskyttelse mot virustypene 6 og 11 (som gir kjønnsvorter). De bruker nå en vaksine som beskytter mot kjønnsvorter.
NRK avslørte 19.10. at enkelte velger bort vaksinen staten gir gratis, til sine barn, for å gi vaksinen som beskytter enda bedre. Spørsmålsstiller lurer derfor på hva statsråden nå mener om denne problemstillingen og om det vil bli tatt grep for å gjeninnføre Gardasil i barnevaksinasjonsprogrammet.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: HPV-vaksinen ble inkludert i barnevaksinasjonsprogrammet for å gi beskyttelse mot HPV-relatert kreft. Vaksinen ble innført for jenter i vaksinasjonsprogrammet i 2009, og fra høsten 2018 fikk gutter i 7. klassetrinn tilbud om HPV-vaksine.
Smitte med HPV er svært vanlig, og over 70 % av befolkningen får en genital HPV-infeksjon i løpet av sitt seksuelt aktive liv. Internasjonale studier har vist at cirka 10 % av befolkningen til enhver tid er smittet. Før innføring av vaksinen i Norge, hadde 45 % av alle 17-åringer hatt en HPV-infeksjon. For de fleste gir HPV ingen symptomer og infeksjonen går over av seg selv. Noen får imidlertid vedvarende infeksjon som kan utvikles til kreft.
I Norge er det vaksinen Cervarix som gis i vaksinasjonsprogrammet. Denne vaksinen gir like god beskyttelse som Gardasil 9, altså opp mot 90 %, mot forstadier til livmorhalskreft. Den gir direkte beskyttelse mot de to HPV-typene som forårsaker mer enn 70-75% av livmorhalskrefttilfellene i Norge, og ytterligere indirekte beskyttelse mot andre kreftfremkallende HPV-typer. Det er derfor vurdert, ut fra dokumenterte resultater, at Cervarix gir like god beskyttelse mot HPV-relatert kreft som den andre HPV-vaksinen Gardasil 9. Målet med vaksinasjonsprogrammet er å forebygge HPV-relatert kreft.
I vaksineanbudet i 2016, der Cervarix fikk tilslaget, ble kvalitet, altså både effekt og sikkerhet, vektet 70 %. Pris ble vektet 30 %. De to vaksinene ble vurdert som like gode målt opp mot kriteriene som var satt for vurdering av kvalitet, det vil si beskyttelse mot HPV-relatert kreft uavhengig av HPV-type. Beskyttelse mot kjønnsvorter ble også vurdert, men var ikke avgjørende for hvilken vaksine som vant anbudet. Det finnes ingen andre vaksiner enn Cervarix og Gardasil 9 tilgjengelig på det norske markedet. I anbudet som ble gjennomført i 2020, fikk Norge bare inn tilbud fra produsenten av Cervarix. Derfor var ingen andre vaksiner enn Cervarix aktuelle for denne anskaffelsen.
Norge har en av verdens aller høyeste vaksinasjonsdekninger for HPV-vaksinen. En ny studie fra Folkehelseinstituttet, Universitetet i Oslo, Kreftregisteret og University of Harvard anslår at livmorhalskreft kan være nesten utryddet i Norge innen 2039. Dette er svært gledelig og viser at vaksinasjonsprogrammet fungerer etter hensikten. Studien viser at et bytte til Gardasil 9 ikke vil føre til raskere eliminasjon av livmorhalskreft i Norge. HPV-vaksinen vil spare mange liv i årene fremover og er derfor et viktig folkehelsetiltak.