Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:121 (2021-2022)
Innlevert: 21.10.2021
Sendt: 25.10.2021
Besvart: 29.10.2021 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Mener statsråden at det blir bedre omsorgstjenester i Indre Østfold kommune når de vil få 100 millioner kroner mindre som følge av avvikling av forsøket med SIO?

Begrunnelse

Fremskrittspartiet fikk i sin tid gjennomslag for et forsøksprosjekt med statlig finansiert omsorg (SIO) i flere kommuner. Resultatene så langt har vært meget gode og både brukere, ansatte og pårørende har vært veldig fornøyde. Allikevel valgte den forrige regjeringen å foreslå en avvikling noe signalene fra den nye regjeringen har vært at de også støtter. En velger altså å avvikle et prosjekt som har gitt bedre omsorgstjenester til eldre og andre pleietrengende. For Indre Østfold kommune er estimatene at dette vil medføre en reduksjon på 100 millioner kroner noe som vil gå kraftig utover kvalitet og tilbudet til de som trenger det mest.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Forsøk med statlig finansiering av omsorgstjenestene har pågått siden 2016 og skulle opprinnelig vært avsluttet etter 3 år. Senere er forsøket utvidet i tid og i antall deltakende kommuner. I statsbudsjettet for 2022 (Prop. 1 S) foreslår den forrige regjeringen å avslutte forsøket ved utgangen av 2021. Dette er 1 år tidligere enn forventet avslutning.
Kommunene Selbu, Stjørdal, Bjørnafjorden og Lillesand har deltatt i forsøkets finansieringsmodell siden 2016. Indre Østfold kommune har deltatt i finansieringsmodellen kun i 2021. I 2021 er forsøket utvidet med ytterligere 6 nye kommuner.
Statens utgifter i forsøket finansieres i hovedsak gjennom uttrekk fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet rammer, tilsvarende netto driftsutgifter til omsorgstjenestene i deltakerkommunene. I tillegg er bevilgningen på HODs budsjett økt tilsvarende utgiftene kommunene hadde til ressurskrevende tjenester året før de kom med i forsøket. Forsøkskommunene får så av staten tildelt et rundsumtilskudd og tilskudd etter aktivitet (vedtak) etter fastsatte nasjonale priser.
Forsøket har bl.a. inneholdt kompetansehevende tiltak som har medført at tjenestene i forsøkskommunene nå i større grad er tilpasset brukernes mål og behov. De positive erfaringene fra forsøkt vil bli fulgt opp gjennom kvalitetsreformen Leve hele livet.
Regnskap for Indre Østfold kommune etter 2. kvartal i 2021 viser at kommunen fra staten har fått utbetalt om lag 53 mill. kroner mer i tilskudd til drift av omsorgstjenestene enn uttrekk fra rammetilskuddet og midler til ressurskrevende tjenester skulle tilsi. Endelig korreksjonsoppgjør for drift av omsorgstjenestene i Indre Østfold kommune vil foreligge i mars 2022. Utover det økte tilskuddet fra staten får Indre Østfold kommune tildelt 29 mill. kroner i inntektspåslag for 2021.
Ved avslutning av forsøket gjelder per i dag en nedtrappingsordning hvor alle de 11 deltakende kommunene mottar 60 pst. av inntektspåslaget i 2022 og 40 pst. av inntektspåslaget i 2023.
Det er også slik at dersom kommunene har ubrukte tilskuddsmidler ved utgangen av året forsøket avsluttes, kan midlene overføres til neste regnskapsår. Ubrukte midler skal deretter tilbakebetales til Helsedirektoratet. Dette er midler som kun kan benyttes til omsorgstjenester.
Jeg viser for øvrig til tilleggsnummer for budsjettet 2022 som legges frem 10. november.