Torgeir Knag Fylkesnes (SV): Er det akseptabelt at over halvparten av de foreløpige tilsynene i Mattilsynets tilsynskampanje i svinenæringen har avdekket brudd på minimumskravene for dyrevelferd, og hva gjør regjeringen for å ordne opp i dyrevelferdsutfordringene i svinenæringen?
Begrunnelse
De siste fire årene har det vært rettet stor oppmerksomhet mot dyrevelferdsproblemene i den norske svinenæringen. Temaet kom først på dagsorden etter at Mattilsynet gjennomførte en tilsynskampanje i Rogaland i 2017-2018. Konklusjonen var "nedslående funn" og at slaktegrisen i Rogaland ikke har god nok dyrevelferd.
I juni 2019 sendte NRK Brennpunkt-dokumentaren "Griseindustriens hemmeligheter", hvor Norun Haugen gjennom skjulte opptak avdekket grusom dyremishandling hos flere svineprodusenter. NRK publiserte ny dokumentasjon på uverdige forhold i en rekke grisefjøs i juni 2021. Denne dokumentasjonen ble skaffet til veie av Nettverk for dyrs frihet, som har gått uanmeldt inn i grisehusene og filmet.
For å kartlegge tilstanden i den norske svinenæringen, har Mattilsynet nylig satt i gang en storstilt tilsynskampanje i norske grisefjøs. Totalt skal dyrevelferden hos 600 tilfeldig utvalgte svineprodusenter kontrolleres.
Foreløpig er det presentert funn fra 168 av disse tilsynene, og Mattilsynet har så langt dokumentert brudd på regelverket i 54,8 prosent av dyreholdene de har undersøkt.
Mange av bruddene som er oppdaget er på områder som er viktige for grisens grunnleggende behov, velferd og helse. Dette inkluderer mangel på strø og rotemateriale, utilstrekkelig tilgang på vann, og manglende oppfølging av syke og skadde dyr. I hele 28 av besetningene som ble kontrollert så Mattilsynet seg nødt til å ilegge produsenten et hastevedtak for å sikre at det gjennomføres snarlige forbedringer i driften.
Tilsynskampanjen i svinenæringen har vært varslet i mer enn et år, og alle produsentene har visst at de kunne få tilsyn. I forkant av tilsynene har Mattilsynet formidlet klart og tydelig hva minimumskravene til dyrevelferd er. Svinenæringen selv har også bidratt med tolkning av regelverket, for å sikre at det er enighet om hva som skal kontrolleres. Likevel ser vi nå at over halvparten av svinebøndene fortsatt bryter regelverket.