Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:133 (2021-2022)
Innlevert: 24.10.2021
Sendt: 25.10.2021
Besvart på vegne av: Utenriksministeren
Besvart: 29.10.2021 av forsvarsminister Odd Roger Enoksen

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Hva vil utenriksministeren foreta seg for å frakte ut norsk-trente CRU-soldater og andre i Afghanistan som er i livsfare fordi de har jobbet for eller hjulpet den norske staten, etter USA og NATOs nederlag i krigen?

Begrunnelse

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen uttalte i august at norske soldater får meldinger om at norsk-trente afghanske elitesoldater blir oppsøkt og henrettet av Taliban etter USA og NATOs nederlag i Afghanistan-krigen. Det dreier seg om soldater fra Crisis Response Unit (CRU) 222.
Også sjefen for de norske spesialstyrkene som trente de afghanske CRU-soldatene, generalmajor Torgeir Gråtrud har gitt uttrykk for sterke bekymring. Gråtrud uttalte følgende til NRK 29. august:

«Jeg er trist og lei meg. Jeg tenker på soldatene og familiene deres. Mange av dem kjenner jeg godt. De er gode venner og mine kamerater. De er våre våpenbrødre og skal aldri bli glemt av oss. Det er jævlig det som skjer.»

Spørsmålsstiller deler bekymringen for afghanerne som Norge overlot til Taliban da USA og NATOs styrker trakk seg ut etter nederlaget. Det gjelder ikke minst tidligere ansatte i det norske forsvaret og andre som er i livsfare fordi de har hjulpet de vestlige styrkene, kvinneaktivister, minoriteter og andre som lever farlig under Talibans styre.
Det er også kjent at det fortsatt er mange norsk-trente CRU-soldater som er igjen i Afghanistan, at det finnes et betydelig engasjement for å hjelpe dem i sikkerhet, og at det fortsatt finnes kanaler og muligheter for å frakte dem ut av landet. I det newzealandske nyhetsmediet Stuff.co.nz kommer det også fram at andre land fra koalisjonen benytter seg av mulighetene som nå finnes for å hjelpe styrkene de trente i sikkerhet, tilsynelatende i langt større grad enn Norge har gjort de siste ukene.

Odd Roger Enoksen (Sp)

Svar

Odd Roger Enoksen: Jeg viser til at spørsmålet opprinnelig var stilt til utenriksministeren. Siden spørsmålet har nærmere tilknytning til Forsvaret og Forsvarets CRU-oppdrag i Afghanistan, er det mest naturlig at jeg svarer.
Under stort tidspress og med betydelig sikkerhetsrisiko evakuerte Norge om lag 1100 personer fra Afghanistan i august i år. Det ble utarbeidet en prioritert liste over personer som ble ansett å ha hatt et særlig langvarig, omfattende eller ledende forhold til den norsk-mentorerte CRU-styrken. Det var kun disse som var aktuelle for evakuering, og nær samtlige av disse ble evakuert. Grunnet den hyppige og kontinuerlige utskiftningen av CRU-personell, og Norges langvarige engasjement i en periode på om lag 10 år, var det ikke aktuelt å evakuere alle som hadde vært en del av CRU med familiemedlemmer.
Norge har aldri hatt et arbeidsgiveransvar overfor CRU- personellet. De var ansatte i den afghanske staten som sikkerhetspersonell. En evakuering av afghansk sikkerhetspersonell som vi har trent og rådgitt var en betydelig utvidelse av kategoriene som tidligere har vært aktuelle for opphold i Norge. Tidligere har det kun vært afghanere som har vært ansatt med det norske Forsvaret som arbeidsgiver som har blitt vurdert som aktuelle for opphold i Norge sammen med deres nærmeste familie. Regjeringen har, slik situasjonen er nå, ikke planer om å evakuere flere tidligere CRU-personell med familier til Norge.
Utlendingsmyndighetene har nå startet arbeidet med å integrere de tidligere CRU-mannskapene samt deres familie som ble evakuert. Dette vil kreve ressurser og tett oppfølgning. Det er viktig at de vi har hentet gis oppfølgning i tråd med deres behov.
Hva angår tidligere lokalt ansatte for norske styrker i Afghanistan, arbeides det med en mulig ny søknadsordning i samarbeid med JD og UD. Den nærmere utformingen av denne ordningen og kriteriene vil regjeringen komme tilbake til.