Skriftlig spørsmål fra Aleksander Stokkebø (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:166 (2021-2022)
Innlevert: 28.10.2021
Sendt: 28.10.2021
Besvart: 10.11.2021 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Aleksander Stokkebø (H)

Spørsmål

Aleksander Stokkebø (H): Kan statsråden garantere for at regjeringen vil bevare og styrke Statens undersøkelseskommisjon i Stavanger?

Begrunnelse

Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom) ble etablert i Stavanger 1. juni 2018. Den skal undersøke alvorlige hendelser og andre alvorlige forhold for å bedre pasient- og brukersikkerheten. Foruten å ha en viktig funksjon for helsetjenesten, står den for flere titalls viktige lokale kompetanse-arbeidsplasser i Stavangerregionen. Da kommisjonen ble vedtatt og lagt til Stavanger, stemte Ap og Sp mot. Et drøyt halvår etter åpningen, når fagfolk var ansatt og i gang med arbeidet, ville Arbeiderpartiet så ha omkamp og legge ned hovedkontoret på Forus. Det har siden i flere runder vært kuttet i Aps alternative statsbudsjett. På denne bakgrunn ønsker jeg å forsikre meg, pasientene og regionen vår om at den nye helseministeren vil følge opp Bent Høie og Solberg-regjeringens satsing, og at man vil bevare og styrke undersøkelseskommisjonen i hjertet av Energihovedstaden.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Alle virksomheter som yter helse- og omsorgstjenester har plikt til å varsle dødsfall og svært alvorlig skade på pasient eller bruker som har sammenheng med helsehjelpen. Varslings-plikten gjelder dersom utfallet er uventet ut fra påregnelig risiko. Varsel skal sendes til både Statens helsetilsyn og Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom). Pasienter, brukere og nærmeste pårørende har også rett til å varsle slike hendelser.
Som representanten sikkert er kjent med har VG over noe tid hatt fokus på Statens helse-tilsyns håndtering av varselordningen. VG har særlig pekt på at det gjennomføres få stedlige tilsyn, men har også satt søkelyset på involvering av pasienter og pårørende, samt kvaliteten på varselvurderingene.
Jeg vil ha en bred gjennomgang av varselordningene. Gjennomgangen skal omfatte Statens helsetilsyn, statsforvalterne og Ukom. Sentralt for evalueringen må være om dagens varsel-ordninger samlet fungerer på en måte som effektivt bidrar til å bedre kvaliteten og pasient- og brukersikkerheten i helse- og omsorgstjenesten. Jeg ber om forståelse for at jeg ikke kan uttale meg om videre tiltak før endelig rapport fra evalueringen foreligger.