Skriftlig spørsmål fra Morten Wold (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:179 (2021-2022)
Innlevert: 29.10.2021
Sendt: 29.10.2021
Besvart: 11.11.2021 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Morten Wold (FrP)

Spørsmål

Morten Wold (FrP): Vil statsråden sørge for at barn i skolealder som henvises fra fastlege eller helsesykepleier til lokal optiker får dekket deler av synsundersøkelsen av det offentlige, slik at barna slipper å vente lenge eller reise langt, og slik at vi får en god ressursbruk mellom førstelinjen og spesialisthelsetjenesten på øyehelsefeltet?

Begrunnelse

Hvert femte barn i skolealder har synsutfordringer. Likevel går alt for mange av dem alt for lenge uten at dette fanges opp. Det kan, helt unødvendig, gi barnet store utfordringer, både sosialt og faglig, og i verste fall en feil diagnose.
Hjelpen barna trenger er ofte en synsundersøkelse og enkle korrigeringer med briller, kontaktlinser, eller synstrening. Slik hjelp bør håndteres i øyehelsens førstelinje, hos lokal optiker. Ved behov for mer avanserte tjenester, henviser optiker til øyelege i spesialisthelsetjenesten. Dette er et grunnleggende prinsipp i den norske helsetjenesten.
Per i dag fungerer ikke dette på øyehelsefeltet. Hvert år henvises barn direkte til øyelege for enkle synsutfordringer. Det legger unødvendig beslag på øyelegens kapasitet. Det skjer fordi synsundersøkelse hos øyelege utløser offentlig refusjon, noe synsundersøkelser hos lokal optiker ikke gjør. Barn skal ikke behøve vente lenge, eller reise langt for å få en synsundersøkelse. I tillegg er det sløsing med samfunnets ressurser å bruke spesialisthelsetjenester der det ikke er nødvendig.
Stortinget behandlet representantforslaget om en enklere hverdag for synshemmede 25. februar 2021. I den forbindelse ble løftet frem at barn bør få dekket synsundersøkelsen av det offentlige, også når den gjøres hos lokal optiker. Da kan vi få utnytte potensialet som ligger i en bedre oppgavefordeling og ressursbruk mellom førstelinjen og spesialisthelsetjenesten på øyehelsefeltet.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Det er viktig at synsutfordringer hos barn blir fanget opp tidlig. Her har både optikere, helse-sykepleiere, fastleger og øyeleger viktige funksjoner. Hvilke faggrupper man først er i kontakt med vil avhenge av flere forhold, ikke minst synsutfordringenes karakter. Det er viktig både for barn med synsutfordringer og samfunnet at disse faggruppene blir benyttet hensiktsmessig og på riktig steg i en eventuell utredning. Det forutsettes at disse faggruppene samarbeider på en god måte.
Det er ikke igangsatt noe arbeid for å gi refusjon til nye faggrupper. De fleste optikere arbeider i et fritt og privat marked uten offentlig finansiering i dag. En endring av dette med innføring av refusjonsordning vil ha økonomiske og administrative konsekvenser som ikke er utredet. Prisene optikere tar er i dag heller ikke regulert og det vil være en krevende jobb å refundere synstest hos disse gitt at det ikke er prisregulering. Noen kommuner har imidlertid inngått avtale med lokale optikerforretninger om undersøkelse av syn hos skolebarn.