Skriftlig spørsmål fra Christian Tybring-Gjedde (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:222 (2021-2022)
Innlevert: 29.10.2021
Sendt: 01.11.2021
Besvart: 08.11.2021 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Christian Tybring-Gjedde (Uav)

Spørsmål

Christian Tybring-Gjedde (FrP): Vil statsråden engasjere seg for å få etablert lokale politiposter i utsatte områder i Oslo, eksempelvis bydel Søndre Nordstrand, og hvor mye vil det anslagsvis koste å etablere og drifte en slik lokal politipost?

Begrunnelse

Lokale politiposter i de mest utsatte områdene i Oslos bydeler vil styrke tilstedeværelsen til politiet og særlig med tanke på det forebyggende arbeidet. Da politiposten på Holmlia ble åpnet i 1985 var det for å komme nærmere beboerne i lokalmiljøet og bli kjent med folk i distriktet.
Politiets egen evaluering etter ett års drift var tydelig:

«Politiposten har kunnet ivareta vanlige polititjenester og samtidig oppnå bedre tilknytning til bydelen og gi økt forebyggende effekt».

Politiposten hadde denne funksjonen og mer, og ble en suksess på langt mer enn det ene prøveåret først planlagt. Dessverre var det andre hensyn som til slutt vant frem og politiposten ble stengt i 2015, etter lenger tids redusert drift.
Den siste tiden har vi sett en dramatisk økning i grov vold og skyteepisoder i Oslo. Da særlig øst og sør i byen. Utviklingen i voldskriminalitet er den mest synlige, men det er også et faktum at respekten for politiet og samfunnet for øvrig har blitt redusert over tid. Det siste har blant annet kommet til uttrykk ved angrep og steinkasting på politi som er ute for å gjøre jobben sin i lokalmiljøet.
Jeg viser også til representantforslaget om sikring av lokalt tilstedeværende politi i Oslo som ble behandlet i Innst. 139 S (2020-2021), jf. Dokument 8:128 S (2019-2020). Her stemte flertallet, inkludert de to nåværende regjeringspartiene, blant annet for å sikre kontinuerlig tilstedeværelse av politi med for eksempel politiposter i de ytre bydeler i Oslo Sør og Oslo Øst. Reetablering av en politipost i Bydel Søndre Nordstrand peker seg ut som en god start for å følge opp Vedtak 236.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: For å sikre bedre forebygging og raskere respons ved alvorlige hendelser skal det lokale politiet styrkes, og denne regjeringen har en annen kurs enn den forrige. Vi vil stanse sentraliseringen, og bringe politiet nærmere folk i hele landet.
Regjeringen vil legge fram en plan for å styrke politiets nærvær i hele landet. Arbeidet starter i 2022. I dette bildet vil regjeringen bruke nye polititjenestesteder som ett av tiltakene. Nye tjenestesteder kan bli opprettet der det lokalt er ønske om det, eller der geografiske faktorer eller kriminalitetsbildet tilsier det. I dette arbeidet vil antall politistasjoner og styrking av politiet i Oslo bli vurdert på lik linje med resten av landet.
Det kan således bli aktuelt å opprette nye, lokale politiposter i Oslo, men det er for tidlig å si noe mer konkret om dette nå. Vi må ta oss tid til å gjøre et grundig arbeid, og ha god dialog med involverte parter - særlig kommunene og politiet.
For øvrig er ikke innsatsen mot kriminelle miljøer i hovedstaden kun politiets ansvar, og jeg har god dialog med Oslo kommune og Oslo politidistrikt rundt denne problematikken.