Skriftlig spørsmål fra Sylvi Listhaug (FrP) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:183 (2021-2022)
Innlevert: 29.10.2021
Sendt: 29.10.2021
Besvart: 05.11.2021 av utenriksminister Anniken Huitfeldt

Sylvi Listhaug (FrP)

Spørsmål

Sylvi Listhaug (FrP): Har selvstyremyndighetene tatt kontakt med norske myndigheter om utvisning og kan statsråden garantere at norske myndigheter ikke vil medvirke til gjennomføringen av utvisningsvedtak mot norske statsborgere som befinner seg i leirene i Syria?

Begrunnelse

Selvstyremyndighetene i Nord-Syrias representant i Skandinavia – Shiyar Ali – har uttalt seg til NRK i en artikkel som ble publisert den 07.09.21. Selvstyremyndighetenes representant uttaler at de er i en prosess hvor målet er å utvise en eller flere av de norske kvinnene som befinner seg i leirene i Nord-Syria på livstid.
Representanten uttaler videre at selvstyremyndighetene vil ta kontakt med Norge så fort utvisningsvedtakene foreligger, for å be om Norges bistand til å få effektuert vedtakene. Han siteres også på at disse menneskene utgjør en sikkerhetsrisiko og er farlige.
Da selvstyremyndighetene i Nord-Syria ikke er en anerkjent stat, vil de være helt avhengig av Norges medvirkning for å få effektuert eventuelle utvisningsvedtak.

Anniken Huitfeldt (A)

Svar

Anniken Huitfeldt: Det har ikke kommet noen henvendelse fra den selverklærte autonome administrasjonen i det nordøstlige Syria om utvisning av norske borgere. Jeg kan ikke på forhånd uttale meg om hvordan en mulig henvendelse om utvisning i en eller flere enkeltsaker vil vurderes. Dersom det kommer en slik henvendelse vil vi vurdere den da.
Dersom det skulle bli aktuelt for utenrikstjenesten å bistå noen av de norske borgerne som befinner seg i Syria med å reise til Norge, vil vi av hensyn til sikkerheten til de involverte, ikke kommentere dette offentlig.
Utenrikstjenesten har som lovpålagt oppgave å bistå norske borgere i utlandet, innenfor rammene for konsulær bistand. Som jeg påpekte i mitt svar på spørsmål fra representanten Sylvi Listhaug under ordinær spørretime 27. oktober, dreier enhver konsulærsak seg om noens personlige forhold og detaljer som utenrikstjenesten blir kjent med i disse sakene vil derfor være underlagt lovpålagt taushetsplikt.