Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:191 (2021-2022)
Innlevert: 29.10.2021
Sendt: 29.10.2021
Besvart: 09.11.2021 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Hvordan tenker statsråden å sikre at de eldre i Agder kommunene Lillesand, Arendal, Lyngdal og Froland får et minst like godt tilbud, hvis regjeringen opprettholder avgåtte Solberg regjerings kutt i budsjettet for forsøket med statlig finansiering av pleie- og omsorgstjenestene?

Begrunnelse

I den avgåtte Høyre-regjeringens siste forslag til statsbudsjett foreslås det å avslutte forsøksprosjektet med statlig finansiering av omsorgstjenestene ett år før tiden, uten noe forutgående informasjon til kommunene.
Fremskrittspartiet fikk i 2016 gjennomslag for et forsøksprosjekt med statlig finansiert eldreomsorg (SiO). Formålet med prosjektet er å gi innbyggerne like gode og trygge pleie- og omsorgstjenester uavhengig av hvor de bor i landet. I dag er det 12 kommuner som er med i forsøksprosjektet, Agder kommunene, Lillesand, Arendal, Lyngdal og Froland er blant disse. De øvrige kommunene er Os, Stjørdal, Hobøl, Spydeberg og Selbu som har vært med siden 1. mai 2016, og siden ble prosjektet utvidet med seks nye kommuner: Lødingen, Enebakk, Lyngdal, Froland, Arendal og Askøy.
I alt for mange kommuner utenfor ordningen underfinansieres eldreomsorgen, mens statlig øremerket finansiering bidrar til at politikerne i kommunene ikke kan bruke omsorg som salderingspost. FrP mener det er en god måte å sikre at alle eldre får de tjenestene de har krav på, og sørger for at det er en høy kvalitet på eldreomsorgen over hele landet. Ingen partier burde akseptere dårligere tilstander i eldreomsorgen pga. dårlig prioritering av kommunens midler.
Spørsmålsstiller mener Solberg regjeringens budsjettforslag for 2022, hvor finanseringen av SIO prosjektet i all hovedsak fjernes, er useriøst og uansvarlig og setter de berørte kommunene i meget vanskelig økonomisk posisjon. Avvikling et år før planlagt vil medføre store økonomiske tap for kommunene, og de må på veldig kort tid endre organiseringen av tjenestene sine. Det vil ramme de eldste og svakeste i kommunene. I tillegg stilles staten som avtalepart i dårlig lys, og fremstår som en upålitelig motpart hvis budsjettkuttet og avviklingen av ordningen opprettholdes.
Spørsmålsstiller håper derfor at statsråden nå vil lytte til forsøkskommunene, lokalpolitikerne og de eldre og fortsette prosjektet for å sikre at brukerne av pleie- og omsorgstjenestene får de tjenesten de har krav på.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Forsøk med statlig finansiering av omsorgstjenestene har pågått siden 2016 og skulle opprinnelig vært avsluttet etter 3 år. Senere er forsøket utvidet i tid og i antall deltakende kommuner. I statsbudsjettet for 2022 (Prop. 1 S) foreslo den forrige regjeringen å avslutte forsøket ved utgangen av 2021. Dette er ett år tidligere enn forventet avslutning.
Statens utgifter i forsøket finansieres i hovedsak gjennom uttrekk fra Kommunal- og moderniseringsdepartementets rammer, tilsvarende netto driftsutgifter til omsorgstjenestene i deltakerkommunene. I tillegg er bevilgningen på HODs budsjett økt tilsvarende utgiftene kommunene hadde til ressurskrevende tjenester året før de kom med i forsøket. Forsøks-kommunene får så av staten tildelt et rundsumtilskudd og tilskudd etter aktivitet (vedtak) med fastsatte nasjonale priser.
Forsøket har bl.a. inneholdt kompetansehevende tiltak som har medført at tjenestene i forsøkskommunene nå i større grad er tilpasset brukernes mål og behov. De positive erfaringene fra forsøket vil bli fulgt opp gjennom kvalitetsreformen "Leve hele livet".
Lillesand kommune har deltatt i forsøkets finansieringsmodell siden 2016. Kommunene Lyngdal og Froland har deltatt i finansieringsmodellen fra 1.10.2021. Arendal kommune skulle deltatt i finansieringsmodellen fra 1.1.2022. Vi har fra Helsedirektoratet fått opplyst at regnskapet for Lillesand kommune for 2020 viser at kommunen fra staten har fått utbetalt i underkant av 40 mill. kroner mer i tilskudd til drift av omsorgstjenestene enn uttrekk fra rammetilskuddet og midler til ressurskrevende tjenester skulle tilsi. Korreksjonsoppgjør for drift av omsorgstjenestene i Lillesand og de to øvrige kommunene for 2021 vil foreligge i mars 2022. Utover det økte tilskuddet fra staten får de 4 kommunene samlet tildelt om lag 32,5 mill. kroner i inntektspåslag for 2021.
Ved avslutning av forsøket gjelder per i dag en nedtrappingsordning hvor alle de 11 deltakende kommunene mottar 60 pst. av inntektspåslaget i 2022 og 40 pst. av inntekts-påslaget i 2023.
Jeg viser for øvrig til tilleggsnummer for budsjettet 2022 som legges frem 8. november.