Skriftlig spørsmål fra Marian Hussein (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:232 (2021-2022)
Innlevert: 01.11.2021
Sendt: 02.11.2021
Besvart: 11.11.2021 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Marian Hussein (SV)

Spørsmål

Marian Hussein (SV): I en rapport bestilt av Legeforeningen kommer det fram at beslutningsprosessene i forbindelse med Sykehuset Kalnes ikke var gode nok. Nå ser vi også at sykehuset står overfor massive kapasitetsproblemer.
Hva vil statsråden gjøre for å sikre forsvarlige forhold ved Sykehuset Østfold, Kalnes, og hvordan vil hun sikre at de samme utfordringene ikke oppstår ved bygging av nytt sykehus i Oslo?

Begrunnelse

I Fredriksstad Blad leser vi:

«Sykehuset på Kalnes er nok en gang så stappfullt at syke mennesker må legges på gangen. Flere mener situasjonen nå er så alvorlig at det går utover helsen til både pasienter og ansatte. Sykehuset innrømmer at de ansatte jobber under et høyt press.»

Ved medisinsk avdeling på sykehuset fra en utvalgt dag i forrige uke hadde avdelingen 216 pasienter innlagt, mens det egentlig bare er 160 sengeplasser.
Agenda Kaupang har foretatt en kartlegging av beslutningsprosessen knyttet til nytt Østfoldsykehus, Sykehuset Østfold Kalnes, med formål å trekke lærdommer for framtidige sykehusprosjekter.
De oppsummerer slik:

«Vår vurdering er at de økonomiske rammene har vært svært førende for prosjektet som til slutt ble gjennomført. Risikoen for at sykehuset skulle bli dimensjonert for lite, kommer fram av både konseptrapporter og annet saksunderlag. Likevel har prosjektet operert med det som kan se ut som svært optimistiske forutsetninger, for å forsvare at sykehuset kunne gjennomføres innenfor de økonomiske rammene som ble gitt. I tillegg til de negative konsekvensene dette har for pasienter og ansatte ved sykehuset, bør det være grunn til å spørre om det var den samfunnsøkonomisk beste løsningen som ble valgt.»

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Sykehuset Østfold HF, Kalnes ble tatt i bruk i 2015. Helse Sør-Øst og Sykehuset Østfold gjennomførte i 2019 en evaluering av utbyggingsprosjektet på Kalnes som viste at befolkningen i opptaksområdet for Sykehuset Østfold har fått bedre tilgang på gode spesialisthelsetjenester. Videre viste evalueringen en god samhandling mellom spesialist- og primærhelsetjenesten. Det fremkom også av evalueringen at en forutsetning om bruk av 80 senger i Moss ble endret ved samlingen av akuttfunksjoner ved Kalnes. Dette betyr at Helse Sør-Øst godkjente utbygging av nytt sykehus på Kalnes med en forutsetning om at det skulle være 100 senger i Moss, men at det nå bare er 20 senger som driftes der. I tillegg ble Sykehuset Østfold planlagt med en beleggsprosent på 90 prosent. Alle sykehusprosjekter planlegges nå med 85 prosent belegg. Dette gjelder også i planleggingen av nye sykehusbygg i Oslo. Oslo universitetssykehus har i dag 1550 somatiske senger. Helse Sør-Øst opplyser at det planlegges for 1900 senger i 2035.
Sykehuset Østfold har i lengre tid hatt en høyere beleggsprosent både innenfor somatikk og psykisk helsevern enn flere andre helseforetak. Helse Sør-Øst har opplyst at de i dialog med Sykehuset Østfold har arbeidet aktivt for å øke kapasiteten og det foreligger nå en rekke tiltak for å bedre denne. Av kortsiktige tiltak bruker nå sykehuset flere ensengsrom til to pasienter per rom. Sykehuset har fått midlertidig tillatelse til dette av Arbeidstilsynet. Videre skal en etasje i sykehuset, som i dag rommer undervisningsrom, rom for klinisk simulering, bibliotek og kontorer, bygges om til en somatisk sengepost med 18 senger. Som erstatningsareal for de funksjonene som nå er der, blir det satt opp et midlertidig modulbygg i direkte tilknytning til sykehuset. Til modulbygget vil det også flyttes kontorarbeidsplasser for leger fra andre deler av bygget, som vil frigjøre rom til poliklinikk. I tillegg skal akuttmottaket utvides, med bl.a. nye undersøkelses- og behandlingsrom. Av mer langsiktige planer har Sykehuset Østfold dialog med Helse Sør-Øst om igangsetting av prosjekt for nytt sengebygg og etablering av stråleterapibehandling på Kalnes.
Den aktuelle situasjonen ved sykehuset på Kalnes, som representanten viser til i sin begrunnelse, skyldes at det nå er en markant økning i antall pasienter med behov for øyeblikkelig hjelp. Dette mye på grunn av en kraftig økning av luftveisvirus som parainfluensa, rhinovirus og RS-virus, i tillegg til covid-29. Dette er en sitasjon vi nå ser ved alle landets sykehus. Økt pågang til akuttmottakene er ikke uvanlig i perioder med luftveisvirus, men pågangen har vært høyere i år. Trolig har dette sammenheng med manglende immunitet i befolkningen etter en lang periode med smitteverntiltak. Helse Sør-Øst opplyser at som en konsekvens blir det tidvis overbelegg med den negative effekt at enkelte pasienter blir liggende på korridor, typisk i påvente av å flyttes inn på et pasientrom i løpet av dagen. Helse Sør-Øst opplyser videre at helseforetakene arbeider aktivt med å utnytte den interne kapasiteten ved å få til et enda bedre samspill mellom ulike lokalisasjoner og avdelinger. Videre oppgis det at det er gode samarbeidsrelasjoner mellom helseforetakene, særlig med de nærliggende sykehusene, som avhjelper hverandre.