Skriftlig spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:242 (2021-2022)
Innlevert: 03.11.2021
Sendt: 03.11.2021
Besvart: 17.11.2021 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Rasmus Hansson (MDG)

Spørsmål

Rasmus Hansson (MDG): Hvordan vil klima- og miljøministeren beskytte vanlige folk mot miljøgifter?

Begrunnelse

I tillegg til at plastforsøpling er et problem i seg selv, kan plastprodukter avgi helse- og miljøskadelige kjemikalier som for eksempel bisfenol A og ftalater. En ny studie viser at vanlige plastprodukter som yoghurtbegre, juiceflasker, kjølebager og plastposer kan avgi flere tusen kjemikalier når de er i kontakt med vann. Merete Eggesbø ved Folkehelseinstituttet sier til NRK at funnene for alarmerende.
Det har vært kjent i tiår at plastprodukter slipper ut skadelige syntetiske stoffer, både i hjem og i naturen. Mye forskning peker i retning av at de langt høyere nivåene av astma, allergier og andre sykdommer enn tidligere, kan ha sammenheng med “kjemikalie-cocktailen” mennesker utsettes for.
Miljøgifter er ikke omtalt i Hurdalsplattformen, ut over en setning om at forbrukere må få bedre informasjon om hvilke produkter som inneholder helse- og miljøfarlige stoffer.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Miljøgifter og andre helse- og miljøfarlige kjemikalier er en av de tre store globale miljøutfordringene, sammen med klimaendringer og tap av naturmangfold. Det er komplekse sammenhenger mellom disse, ved at klimaendringene forverrer effektene av forurensning fra miljøgifter, og forurensning er en av driverne for tap av naturmangfold.
Miljøgifter brytes sakte ned eller ikke i det hele tatt, de oppkonsentreres i organismer og næringskjeder og kan ha alvorlige langtidseffekter på mennesker og dyr. Stans i bruken og utslipp av miljøgifter er grunnleggende for god folkehelse, et rent ytre miljø, trygg matproduksjon og for å beskytte økosystemene. Norske myndigheter prioriterer en streng regulering av innholdet av miljøgifter i forbrukerprodukter, som leker, småbarnsprodukter, kosmetikk, matkontaktmateriale, tekstiler, elektriske og elektroniske produkter, maling og vaskemidler.
Det har vært bred konsensus om kjemikaliepolitikken siden midten av 1990-tallet, og handlingsplanen for en giftfri hverdag beskriver prioriteringene frem mot 2024.
Arbeidet med å få på plass flere strenge reguleringer av miljøgifter og andre helse- og miljøfarlige stoffer er et av de viktigste virkemidlene for å nå miljømålene våre på forurensningsområdet, og Norge var tidlig ute med nasjonal regulering av mange miljøgifter. Samtidig er de fleste produktene vi kjøper produsert i andre land, og stoffene blir spredd over landegrensene med både hav- og luftstrømmer. Derfor er det viktig å arbeide for felles internasjonale tiltak. Norge har gjennom EØS-avtalen felles kjemikalieregelverk med EU og deltar aktivt i arbeidet i EU og globalt med å regulere miljøgifter og andre farlige stoffer.
De farligste stoffene er regulert. Arbeidet for å få til dette gjøres som en dugnad, der myndighetene i mange land lager grunnlaget. Særskilte satsingsområder for norske miljømyndigheter nå er å få på plass flere forbud mot miljøgifter og andre farlige stoffer i Europa og globalt, utfasing av perfluorerte stoffer (PFAS er) og å identifisere og regulere farlige stoffer i plast. Bransjen har samtidig ansvaret for at produktene de markedsfører er trygge, og skal erstatte farlige stoffer med mindre skadelige alternativer.
I 2020 la EU-kommisjonen frem en ny og ambisiøs kjemikaliestrategi for bærekraft, som viser veien mot en giftfri framtid. Strategien varsler svært mange tiltak og regelverksendringer som også vil gjelde i Norge. Viktige områder er å effektivisere og forenkle regelverkene slik at farlige stoffer kan fases ut raskere, blant annet ved å regulere hele grupper av stoffer samtidig. Det må også på en bedre måte tas hensyn til at vi utsettes for mange kjemiske stoffer samtidig. Etterleving av regelverkene må bli bedre, og det skal samtidig legges til rette for innovasjon.
Forbrukerne kan bidra til utfasing av miljøgifter ved å velge produkter med de offisielle miljømerkene Svanen og EU-blomsten. Disse inneholder ikke slike stoffer.
Forbudene mot miljøgifter og andre helse- og miljøfarlige stoffer som er innført så langt i Europa og globalt beskytter millioner av mennesker mot kreft, nedsatt fruktbarhet og fosterskader, astma og allergi og andre alvorlige sykdommer. Eksempler er flammehemmende stoffer og plastmykgjørere (ftalater) som har vært brukt i plast i en rekke produkter, bisfenol A i ulike forbrukerprodukter (tåteflasker, hermetikkbokser, leker og kassakvitteringer) og kvikksølv i febertermometre og tannfyllinger. For matkontaktmateriale er det krav i regelverket om å unngå at stoffer som ikke er trygge overføres til maten. Dette er særlig viktig med nye krav til bruk av gjenvunnet plast i overgangen til den sirkulære økonomien.
Jeg tar miljø- og helseproblemene knyttet til miljøgifter på stort alvor og vil arbeide for å videreutvikle arbeidet med å unngå bruk og utslipp av slike stoffer.