Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:256 (2021-2022)
Innlevert: 04.11.2021
Sendt: 04.11.2021
Besvart: 12.11.2021 av kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Hva vil statsråden gjøre for å sørge for flere heltidsstillinger i offentlig sektor?

Begrunnelse

Kommunal Rapport kunne 3. november fortelle at av over 4.000 utlyste stillinger i kommunene var bare 1.296 heltidsstillinger. Fagforbundets deltidsrapport fra i år er ikke mer lystig lesing. Blant ansatte som jobber turnus i helse- og omsorgstjenestene steg andelen heltidsarbeidene fra 20 prosent i 2014 til 28 prosent i 2020 ifølge tall fra KS. Med dette tempoet når vi ikke en heltidsandel på 80 90 prosent før i 2070.
Offentlig sektor er en av verstingene på deltidsstillinger. Det er et politisk ansvar å få opp andelen som jobber heltid i denne sektoren. Jeg er derfor glad for at man i Hurdalsplattformen sier at regjeringen skal gjennomføre et heltidsløft. Likevel, haster det med å gå fra ord til handling i dette viktige spørsmålet og derfor håper jeg statsråden kan redegjøre for hvordan han og regjeringen skal gå fram for å sørge for flere heltidsstillinger i offentlig sektor.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Faste hele stillinger skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv. Regjeringens syn på dette følger av Hurdalsplattformen: Ufrivillig deltid og manglende heltidskultur er et stort problem i deler av både offentlig og privat sektor, og det rammer særlig kvinner. Regjeringen vil sammen med partene i arbeidslivet jobbe aktivt for å bygge heltidskultur i alle deler av arbeidslivet, styrke retten til heltid i loven, og sørge for en kommune- og sykehusøkonomi som gir rom for økt grunnbemanning. Det følger av Hurdalsplattformen at regjeringen vil:

• Gjennomføre et heltidsløft i tett samarbeid med kommuner, helseforetak og partene i arbeidslivet, blant annet ved å stimulere til lokalt partssamarbeid om heltidskultur, spre kunnskap om lokale løsninger som har vært vellykkede, og sette av midler på statsbudsjettet for å gjennomføre lokale tiltak for å redusere deltidsarbeid.
• Styrke fortrinnsretten til økt stilling, og styrke retten til heltid i lovverket ved at arbeidsgiver må dokumentere at det er behov for deltidsstilling.

Regjeringen har startet arbeidet med å følge opp punktene fra Hurdalsplattformen.
Regjeringen vil satse på gode arbeidsvilkår for alle ansatte i helsetjenestene, og vi vil at hele og faste stillinger skal være standarden i helse- og omsorgstjenestene. Vi vil nedsette en helsepersonellkommisjon, med representasjon fra partene, helse- og omsorgstjenestene og utdanningsinstitusjonene, for å fremme tiltak for å utdanne, rekruttere og beholde kvalifisert helsepersonell over hele landet.
På bakgrunn av Hurdalsplattformen setter regjeringen også i gang et arbeid med en tillitsreform. Hele og faste stillinger er viktig for å motivere ansatte til utviklingsarbeid og faglig utvikling. Samtidig kan en tillitsreform være et verktøy for å få økt heltidsandelen.
Som kommunal- og distriktsminister vil jeg ha fokus på bruken av deltid og heltid i staten. Andelen deltidsansatte i det statlige tariffområdet var i 2020 på 9,6 %. En partssammensatt arbeidsgruppe konkluderte i 2013 med at det ikke foreligger noen særlig grad av ufrivillig deltid i det statlige tariffområdet. Det er viktig med oppdatert kunnskap om dette, for å kunne treffe de riktige tiltakene. Jeg vil derfor ha dialog med hovedsammenslutningene, for å drøfte omfanget av ufrivillig deltid i det statlig tariffområdet, og hvilke tiltak som er egnet til å få ned den ufrivillige deltiden.
Kommunene er selvstendige, folkevalgte og selvstyrte organer, og er ansvarlige for egen arbeidsgiverpolitikk. En høy andel deltidsansatte er en utfordring for kommunesektoren, og mange kommuner har jobbet aktivt med denne problemstillingen i mange år. KS, Fagforbundet, Delta og Norsk Sykepleierforbund har siden 2013 samarbeidet om å utvikle en heltidskultur i helse- og omsorgssektoren.