Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:284 (2021-2022)
Innlevert: 05.11.2021
Sendt: 08.11.2021
Besvart: 15.11.2021 av forsvarsminister Odd Roger Enoksen

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Mener statsråden det er i tråd med dagens regelverk at krigsveteraner med kognitive senskader fra fysiske påkjenninger som først slår ut eller blir diagnostisert lenge etter endt tjeneste ikke omfattes av vedtak nr. 33 og nr. 34, truffet i forbindelse med behandling av Rødts forslag om å sikre rettmessig erstatning (Dokument 8:101 S (2019-2020)), og at veteraner med slike senskader dermed kan nektes erstatning på grunn av foreldelse?

Begrunnelse

23. oktober skrev Bergensavisen (BA) om en norsk krigsveteran, som tross alvorlige skader fra militæroperasjon i utlandet, er nektet erstatning fra Statens Pensjonskasse. Ifølge BA har Statens Pensjonskasse avslått erstatning med henvisning til foreldelse. Det fremgår i artikkelen at både forsvarssjef Eirik Kristoffersen og tidligere forsvarsminister Frank Bakke-Jensen engasjert seg i saken til den skadde veteranen.
Foreningen Intops Bergen § Omland –OPP og UT mener veteranen ble sviktet av den offentlige ansvarsgruppen.
BA viser i artikkelen til Stortingets behandling av Rødts forslag om rettmessig erstatning til veteraner, (Dokument 8:101 S (2019-2020)) der det blant annet ble vedtatt å endre forsvarsloven slik at psykisk skadde veteraner ikke kan få avslag på erstatning på grunn av foreldelse. Vedtaket innebærer også at veteraner som allerede har blitt nektet erstatning på bakgrunn av foreldelse, får anledning til å søke på nytt. Forslaget er begrunnet med at skadefremkallende hendelser eller belastning under tjeneste i utenlandsoperasjoner ofte slår ut i form av psykisk lidelse lenge etter endt tjeneste, og at dette ikke må føre til at veteraner nektes erstatning.
Veteranen som omtales i BAs sak ble skadd som følge av en fysisk hendelse, men den kognitive skaden ble ikke fullt ut oppdaget eller diagnostisert før flere år etter hendelsen.
Afghanistan II-rapporten fastslår at minst 77 personer har symptomer knyttet til mild traumatisk hjerneskade (MTBI på engelsk). Disse symptomene likner delvis på PTSD, og det antas at MTBI også kan forårsake PTSD. Det sentrale er uansett at MTBI i likhet med psykiske belastningsskader, kan slå ut for fullt først svært lenge etter hendelsene som forårsaket tilstanden.
Spørsmålsstiller mener det er kan stride med Stortingets intensjon, om erstatning for kognitive senskader som skyldes fysiske påkjenninger skal kunne avvises på bakgrunn av foreldelse, dersom disse skadene, på grunn av sin natur eller på grunn av manglende oppfølging fra det offentlige, først blir oppdaget etter foreldelsesfristen.

Odd Roger Enoksen (Sp)

Svar

Odd Roger Enoksen: Norske kvinner og menn som tjenestegjør i internasjonale operasjoner gjør en viktig innsats for fellesskapet, ofte under svært krevende forhold. Det er viktig at de som har tjenestegjort får god oppfølging, og at de som blir skadd får den erstatningen de har krav på. Jeg har stor forståelse for at det oppleves urimelig å få avslag på erstatningskrav på bakgrunn av foreldelse.
Anmodningsvedtak nr. 33 og 34 ble fulgt opp av forrige regjering i Prop. 59 L (2020-2021), som ble fremmet for Stortinget høsten 2020. Ved behandlingen av Innst. 223 L (2020-2021) til Prop. 59 L (2020-2021), sluttet Stortinget seg til forslaget til lovvedtak. I den vedtatte lovteksten er de nye foreldelsesreglene eksplisitt avgrenset til krav om psykiske belastningsskader. Lovendringen medførte derfor ingen endring i rettstilstanden for foreldelse av krav som følge av fysiske skader. Komitéen viste enstemmig til at hensikten med forslaget var å imøtekomme de særskilte utfordringer veteraner med psykiske belastningsskader har med å søke erstatning i tide.
Krav om erstatning for fysisk skade oppstått under tjeneste i en internasjonal operasjon før 1. januar 2010, faller ikke inn under de særlige erstatningsordningene som forvaltes av Forsvarsdepartementet. Slike skader kan imidlertid utløse krav etter reglene i yrkesskadeforsikringsloven. Reglene om yrkesskadeforsikring praktiseres av Statens pensjonskasse (SPK). Yrkesskadeforsikringsloven er underlagt Justis- og beredskapsdepartementet (JD).