Gisle Meininger Saudland (FrP): Hvordan samsvarer avslaget fra miljødirektoratet med målsettingen om å skape nye blå arbeidsplasser i distriktene og hva vil statsråden foreta seg i denne saken?
Begrunnelse
Langs store deler av kysten er det nye, innovative blå næringer. På øya Hidra i Flekkefjord kommune ønsker selskapet Hidra fiskemottak å ha et enkelt anlegg for å kunne lagre levende torsk slik at man kan tilby fersk torsk store deler av året. Planene er en del av vedtatt kystsoneplan hvor det ikke forelå innsigelser mot et slikt anlegg. Det er også i tråd med lokalpolitiske ønsker. Til og med verneområdestyret for Flekkefjord landskapsvernområde har gitt grønt lys til levende lagring av torsk i området.
Til tross for dette har statsforvalteren i Agder påklaget tillatelsen og miljødirektoratet har gitt statsforvalteren medhold i klagen. Etter dette behandlet vernestyret en ny, revidert søknad fra Hidra fiskemottak og verneområdestyret gav i april 2021 igjen tillatelse til anlegget, men miljødirektoratet har på nytt overprøvd verneområdestyret og avslått søknaden etter klage fra naturvernforbundet.
I Flekkefjord og i Listerregionen er det sterke miljøer knyttet til blå næring og det har potensiale til å skape sårt tiltrengte arbeidsplasser i en region som ikke har flust med offentlige arbeidsplasser. Et avslag på søknad om levende lagring av torsk kan for noen fremstå som en mindre sak men den er prinsipielt viktig da dette er et område som er avsatt til denne næringen og det er i tråd med lokal- og regionalpolitiske ønsker. I tillegg er det en del av en større blå næringssatsing i regionen.
I Hurdalsplattformen står det «Havbruksnæringen er av stor betydning for norsk matproduksjon og verdiskapning. Regjeringen vil legge til rette for videre vekst for å skape flere arbeidsplasser, mer bearbeiding, større verdiskapning og økte eksportinntekter.» I plattformen står det videre at regjeringen vil «Legge til rette for forenkling, opprydding i regelverk og bedre samarbeid mellom myndighetene og næringen …».