Skriftlig spørsmål fra Morten Wold (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:343 (2021-2022)
Innlevert: 11.11.2021
Sendt: 12.11.2021
Besvart: 22.11.2021 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Morten Wold (FrP)

Spørsmål

Morten Wold (FrP): Mener statsråden at sykehusene må ha en oversikt over hvilke ansatte med pasientbehandling som ikke har blitt vaksinert mot koronaviruset, for å minimere risikoen for at pasienter smittes av ansatte?

Begrunnelse

I Sykepleien 05.10.21 kunne man lese at Oslo Universitetssykehus ikke kan svare på om det er sykepleiere eller andre ansatte ved kreftavdelingene som har takket nei til Covid-19-vaksinen.
I artikkelen er spesialrådgiver Ivar Greiner ved OUS-direktørens stab sitert: «Vaksinestatus er helseopplysninger og skal derfor ikke utleveres. Når det gjelder antall, kan vi heller ikke si noe, fordi vi ikke spør ansatte om vaksinasjon og fordi vi vet ikke hvor mange som er vaksinert i kommunene. Vi kan ikke svare på dette».
I følge FHI er koronavaksinen smitteforebyggende, samtidig som man ikke er fullstendig beskyttet – selv som fullvaksinert. Derfor er det naturlig å legge til grunn at uvaksinerte ansatte med pasientkontakt vil medføre en større risiko for å smitte pasienter, enn vaksinerte ansatte. Med en oversikt over vaksinestatus for hver enkelt ansatt, vil man kunne ivareta pasientenes trygghet og hindre smitte mellom helsearbeidere og pasienter. For mange pasienter og pårørende er det en viktig trygghet i å vite at man ikke utsettes for unødvendig smitterisiko dersom det kan forhindres.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Arbeidsgivere i helsetjenesten har ansvar for at helsetjenestene gis på forsvarlig vis, herunder å beskytte pasienter og medarbeidere mot smittefare. Arbeidsgivere kan som utgangspunkt ikke kreve å få vite vaksinasjonsstatus til sine ansatte. Et slikt spørsmål regnes etter loven som et kontrolltiltak, jf. arbeidsmiljølovens kapittel 9. For at et slikt kontrolltiltak skal kunne gjennomføres, kan dette først skje etter en grundig vurdering og etter nærmere fastsatte prosedyrer. Før innføringen av et slikt tiltak må arbeidsgiver f.eks. vurdere om kontrolltiltaket er egnet for å nå målene med tiltakene, at de er saklige ut fra hva som er arbeidsoppgavene til arbeidstakerne og at tiltaket ikke fører til en større belastning for arbeidstakerne enn nødvendig.
Helse- og omsorgsdepartementet er som kjent ikke arbeidsgiver i helseforetakene, men er trygge på at helseforetakene foretar grundige og nødvendige vurderinger for å minske smitterisikoen på sykehusene. Samtidig vil det åpenbart variere hvilke tiltak som vil være nødvendige, sett i lys av om helsepersonell har direkte pasientkontakt eller ei. Vurderingene vil videre være avhenge av om personell arbeider på avdelinger med sårbare pasientgrupper og en rekke andre forhold.
Pandemien har vært og er en langvarig og ekstraordinær situasjon for helsetjenesten, så vel som for samfunnet for øvrig. Som representanten Wold helt riktig påpeker, så medfører uvaksinerte ansatte med pasientkontakt en større risiko for smitte av pasienter enn vaksinerte ansatte. Arbeidstilsynet og Helsedirektoratet har under pandemien publisert informasjon til arbeidsgivere om hvordan de skal forholde seg med hensyn til å innhente opplysninger mv. Videre har de informert om arbeidsgiveres ansvar og mulighetsrom overfor ansatte som ikke ønsker å la seg vaksinere. Helsedirektoratet har i tillegg opplyst at de vil innføre en faglig retningslinje som tilsier at uvaksinert helsepersonell med pasientkontakt skal teste seg regelmessig og bruke munnbind i definerte situasjoner.