Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:346 (2021-2022)
Innlevert: 11.11.2021
Sendt: 12.11.2021
Besvart: 22.11.2021 av olje- og energiminister Marte Mjøs Persen

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Regjeringen vedtok 11.06. 2021 endringer i forskrift om kontroll av nettvirksomhet som innebærer innføring av et fastledd som skal differensieres etter etterspørsel etter effekt. Reguleringsmyndigheten for energi (RME) har i 2015, 2018 og 2020 hatt nettleiestruktur for kunder i distribusjonsnettet på høring. Et fastledd som det som er vedtatt har ikke vært med i noen av disse høringene.
Mener statsråden at ny nettleiestruktur som er vedtatt innført 1. januar er tilstrekkelig utredet etter utredningsinstruksen?

Begrunnelse

Den 2. september 2020 sendte Reguleringsmyndigheten for energi (RME) en anbefaling til Olje- og energidepartementet (OED) til endringer i nettleiestrukturen i distribusjonsnettet. RMEs anbefaling var at det skulle innføres et fastledd som skal differensieres på grunnlag av kundens etterspørsel etter effekt. Dette nye kapasitetsbaserte fastleddet som kan utgjøre inntil 90 % av det kunden betaler i nettleie hvis forskriftsendringen trer i kraft 1. januar 2022. Dette fastleddet som skal differensieres på grunnlag av kundens etterspørsel etter effekt har aldri vært sendt på høring.
Utredningsinstruksens bestemmelser gjelder også ved det videre arbeidet med et høringsforslag. Etter utredningsinstruksen punkt 1-2 gjelder instruksen for utarbeiding av beslutningsgrunnlag for statlige tiltak som utføres i, eller på oppdrag for, statlige forvaltningsorganer.
Det står også i utredningsinstruksen punkt 3-3 fjerde ledd:

"Hvis høringsuttalelsene eller andre forhold fører til vesentlige endringer i forslaget, skal det reviderte forslaget legges ut på ny høring."

Det har ikke skjedd i dette tilfellet.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Reguleringsmyndigheten for energi (RME) sendte på vegne av Olje- og energidepartementet et forslag til forskriftsendringer om effektbaserte tariffer på høring med høringsfrist 25. mai 2020. I høringen var det foreslått at nettleien for lavspent uttak i distribusjonsnettet skulle bestå av et energiledd og et fastledd, og i tillegg kunne inneholde et effektledd. Fastleddet skulle utformes slik at kunden dekker en rimelig andel av de faste kostnadene i nettet, og skulle differensieres på grunnlag av kundens etterspørsel etter effekt. Ved bruk av effektledd var det ikke behov for at fastleddet ble differensiert.
Flere høringsinstanser pekte på at nettleien for husholdningskunder kunne bli for komplisert med et eget effektledd. RME gjorde endringer i det opprinnelige forslaget for å imøtekomme høringsinnspillene. RME anbefalte at nettselskapene ikke skal kunne bruke effektledd i nettleien til kunder med årsforbruk under 100 000 kWh, men at de fortsatt skal kunne bruke effektledd i nettleien for kunder med årsforbruk over 100 000 kWh. Videre anbefalte RME, som foreslått i høringen, at fastleddet skal utformes slik at det fordeler kostnader på en rimelig måte, og at det skal differensieres på grunnlag av effekt når det ikke brukes effektledd. En endelig anbefaling til forskriftsendringer ble oversendt Olje- og energidepartementet 1. september 2020. Forskriftsendringer om effektbaserte tariffer ble vedtatt av departementet i sommer med ikrafttredelse 1. januar 2022.
Spørsmålet om nettleiestruktur har vært grundig vurdert over flere år og etter flere høringer. Prinsippet om at tariffene i større grad skal være effektbasert ligger til grunn både for forslaget som var på høring og den vedtatte forskriften. Forskriftsteksten som ble vedtatt av departementet i sommer ble ikke ansett å innebære vesentlige endringer sammenholdt med forslaget som var på høring. Slik jeg forstår saken, har kravet til utredninger og høringer mv. etter utredningsinstruksen vært ivaretatt i de ulike delene av saksforberedelsen.