Skriftlig spørsmål fra Bengt Rune Strifeldt (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:365 (2021-2022)
Innlevert: 12.11.2021
Sendt: 15.11.2021
Besvart: 24.11.2021 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bengt Rune Strifeldt (FrP)

Spørsmål

Bengt Rune Strifeldt (FrP): Det fremstår for Finnmark legeforening, fagfolk og ikke minst for innbyggerne i Alta som Finnmarkssykehuset ikke ønsker å etablere en fremtidsrettet «ultraren» operasjonsstue ved Klinikk Alta, men en «ren» operasjonsstue. Dette bidrar dessverre til å svekke tilliten til beslutninger i helseforetaket.
Vil statsråden bidra til å en ekstern utredning av kostnader for en operasjonsstue ved Klinikk Alta ved et uavhengig konsulentfirma for å sikre at styret i Finnmarkssykehuset har et best mulig grunnlag for å ta en riktig beslutning?

Begrunnelse

I behandlingen av Statsbudsjettet for 2021 fikk Fremskrittspartiet vedtatt å bevilge 15 millioner kroner til «Oppgradering og etablering av operasjonsstuer, Alta». Finnmarkssykehuset (FSH) har satt ned en arbeidsgruppe som skal utrede behov og bruken av den ekstra kapasiteten som følger med, og det pågår nå en debatt om hvilket nivå denne nye operasjonsstuen skal bygges for.
Styret i Finnmark legeforening har sammen med Ortoped og overlege Thoralf Enge ved FSH bedt om å bruke pengene på å bygge en «ultraren» operasjonsstue. Dette slik at man i framtiden – når ressurssituasjonen tillater det – kan utføre blant annet elektiv protesekirurgi i Alta.
Styret i Finnmark legeforening har også i et brev til direktør i FSH oppfordret «Finnmarkssykehuset til å tilrettelegge operasjonsfasilitetene ved Klinikk Alta, slik at det i fremtiden også kan utføres elektiv protesekirurgi (eksempelvis innsetting av kne- og hofteproteser) også ved Klinikk Alta, for oppstart av dette når dette personell- og kapasitetsmessig fremstår som hensiktsmessig». Dette for å ikke utelukke implantatkirurgi i femtiden.
Ved å etablere en «ren» operasjonsstue tilsvarende den som er ved Klinikk Alta i dag, så vil det i realiteten ikke bidra til noe annet enn å øke kapasiteten på et område hvor det allerede er grei kapasitet. En fremtidsrettet «ultraren» operasjonsstue vil ha mange store fordeler ved at FSH kan hente hjem et stort antall pasienter som i dag får sine operasjoner utenfor FSH, og ha en betydelig innsparing/ inntjening for helseforetaket. Overlege Enge har i brev til styret påpekt at det er lang ventetid for pasienter med artrose i hofte og kne. Det har bidratt til at 91 pasienter fikk sin behandling utenfor Finnmarkssykehuset i 2019, pasienter som FSH må betale for.
Men ifølge FSH blir dette svært dyrt. «Vi har ikke økonomi til å bygge operasjonsstue for protesekirurgi i Alta, da dette vil koste ca. 10-15 mill. mer enn det budsjettet vi har fått», heter det i et referat fra et informasjons- og drøftingsmøte som også ble lagt fram for styret i Finnmarkssykehuset 27. oktober.
Overlege Enge har innhentet kostnader for etablering av en «ultraren» operasjonsstue. Informasjonen Enge har fått tilsier at forskjellen i investeringskostnader, knyttet til et luftanlegg med gode nok partikkelfilter og tilstrekkelig utskiftning av luft, vil ligge i størrelsesorden 500.000 kroner. Det er langt unna overslaget på 10-15 millioner, som FSH har fått fra Sykehusbygg.
Dette understøttes også av sykehusleverandør Halton AS som årlig leverer ventilasjon til rundt 100 operasjonsstuer globalt, inkludert i Norge. Halton viser til at de har flere prosjekter nå, for eksempel i Stavanger der de leverer både «rene-» og «ultrarene» operasjonsstuer, der forskjellen på de to typene ligger like under 500.000 kroner.
En ekstern utredning ved et uavhengig konsulentfirma vil kunne sikre at styret i FSH og evt. styret i Helse Nord har et best mulig grunnlag for å ta en uhildet beslutning. En kan gjerne bruke Neo Consulting AS som Finnmarkssykehuset har brukt tidligere. Det vil være klokt siden det er kommet frem at det er ulike meninger i fagmiljøet. Det vil hjelpe til å sikre at befolkningen har tiltro til den beslutningen som blir tatt i denne saken.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Som representanten viser til, fikk Helse Nord bevilget 15 mill. kroner til oppgradering og etablering av operasjonsstuer i Alta i statsbudsjettet for 2021. Finnmarkssykehuset har satt i gang et arbeid for å utrede behov for og bruk av operasjonsstuene.
Helse Nord opplyser at i denne saken må bruk og behov planlegges slik at utstyr, personell med tilhørende sengepost og øvrig areal benyttes best mulig. Oppgradering og etablering av operasjonsstuer i Alta bør derfor planlegges slik at operasjonsstuene i Alta er samlokalisert.
Helse Nord oppgir at med et lufteanlegg med godt nok partikkelfilter og tilstrekkelig utskifting av luft, vil ikke kostnadsforskjellen være vesentlig mellom å etablere en "ultraren" og "ren" operasjonsstue. Helse Nord opplyser at det er infrastrukturen i eksisterende bygg i Alta som ikke er god nok til å etablere en "ultraren" operasjonsstue, uten at det må gjennomføres kostnadskrevende ombygging og tilpasning av tekniske anlegg. Det oppgis også at det sannsynligvis heller ikke er plass til nødvendige teknisk arealer for en "ultraren" stue i eksisterende bygg. For å etablere en "ultraren" stue i Alta må det med all sannsynlighet bygges et tilbygg med tilhørende tekniske rom, som krever betydelige investeringsmidler.
Helse Nord har ansvar for å tilby gode spesialisthelsetjenester og for fordeling av budsjettmidler i sin region. I vurderingen av om det bør etableres en "ultraren" operasjonsstue i Alta, er det Helse Nord og Finnmarkssykehuset som har ansvar for å vurdere behovet for dette og evt. prioritere bruk av investeringsmidler til formålet.