Skriftlig spørsmål fra Ingunn Foss (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:410 (2021-2022)
Innlevert: 18.11.2021
Sendt: 18.11.2021
Besvart: 24.11.2021 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Ingunn Foss (H)

Spørsmål

Ingunn Foss (H): Hva vil justisministeren gjøre for å motvirke den voldsomme økningen i seksuallovbrudd i Oslo, og hva vil hun gjøre for å bedre den lave oppklaringsprosenten?

Begrunnelse

Siden 2016 har antall etterforskede seksuallovbrudd i Oslo økt med 68,8 prosent. Samtidig ligger oppklaringsprosenten under 50 prosent. Halvårsrapporten fra Oslo politidistrikt viser at økningen i seksuallovbrudd har fortsatt i 2021. Antall voldtektsanmeldelser har økt med 55 prosent, 83 prosent hvis man inkluderer voldtektsforsøk, sammenlignet med i fjor.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Økningen i seksuallovbrudd er bekymringsfull og er dessverre ikke bare knyttet til Oslo. Det er imidlertid få holdepunkter for å si at den kraftige økningen reflekterer at flere enn tidligere utsettes for seksuelle krenkelser.
Flere av seksuallovbruddene skjer via internett. Som kjent kan seksuelle overgrep knyttet til internett ha svært mange fornærmede. Sakene er ofte omfattende og komplekse og krever mye ressurser. Det er sannsynlig at politiet avdekker flere saker ved hjelp av elektroniske spor enn tidligere. En del av økningen i anmeldte seksuallovbrudd er knyttet til bestemmelser i straffeloven om bilder og andre framstillinger av barn og ungdom under 18 år.
Riksadvokaten har rapportert om en negativ utvikling for oppklaringsprosenten, samt at det er forskjeller mellom politidistriktene. Justis- og beredskapsdepartementet har på denne bakgrunn, i supplerende tildelingsbrev i juni 2021, anmodet riksadvokaten om å igangsette en analyse slik at Den høyrere påtalemyndighet i samarbeid med politiet kan finne årsakene til den negative utviklingen og iverksette adekvate tiltak for å øke oppklaringsprosenten. Departementet har lagt til grunn til grunn at et slikt arbeid vil være et kontinuerlig forbedringsarbeid i resultatoppfølgingen og rapporteringen på straffesaksbehandlingen i politiet. Det er også gjennomført flere nasjonale kvalitetsundersøkelser for saksområdet voldtekt. Den nasjonale kvalitetsundersøkelsen for 2020 konkluderer med at politiet har blitt bedre på etterforskningen av slike saker men at forbedringsarbeidet fortsetter.
Seksuallovbrudd er for øvrig en kriminalitetstype der det er store mørketall. Gjennom økt oppmerksomhet de senere årene har politiet ønsket å avdekke og straffeforfølge flere lovbrudd. Etterforsking av flere store saker har fått fokus i media. Dette kan også bidra til å synliggjøre at det nytter å anmelde. Jeg forutsetter at riksadvokaten og politiet følger utviklingen og analyserer den for å iverksette adekvate tiltak.
Regjeringen har for øvrig foreslått en satsing på til sammen 200 millioner kroner til politiet som legger til rette for styrket kriminalitetsbekjempelse, bedre forebygging og etterforskning. For å styrke kapasiteten og kvaliteten i påtalemyndigheten i politiet er det i regjeringens budsjettforslag foreslått en økning på 26,3 millioner kroner for 2022.