Skriftlig spørsmål fra Morten Stordalen (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:451 (2021-2022)
Innlevert: 23.11.2021
Sendt: 23.11.2021
Besvart: 13.12.2021 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Morten Stordalen (FrP)

Spørsmål

Morten Stordalen (FrP): Kan forvaltningen og domstolene overprøve og pålegge leger at bestemte oppgaver skal gjennomføres av medhjelpere og hvem har i så fall ansvaret for at helsehjelpen er forsvarlig?

Begrunnelse

I statsrådens svar av 2. november 2021 på spørsmål nr. 135 redegjøres det for forvaltningens og domstolenes adgang til å overprøve legers delegering av oppgaver til medhjelper.
Det som er interessant å få vite er om forvaltningen og domstolene kan kreve at bestemte oppgaver skal gjennomføres av medhjelpere, selv om en lege ikke har delegert disse oppgavene. Altså det motsatte av hva som er det vanlige, og som statsråden redegjorde for.
Hvis det er slik at forvaltningen og domstolene kan kreve at oppgaver skal delegeres, hvem er i så fall ansvarlig for at det gis forsvarlig helsehjelp.
Den konkrete saken det henvises til er rettskraftig avgjort, men reiser nye spørsmål som ikke var oppe til behandling. Dette er således et prinsipielt viktig spørsmål som har betydning langt utover den saken det henvises til.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg viser til mitt tidligere svar til spørsmål nr. 135 fra representant Stordalen. Som jeg presiserer i svaret mitt, er kravet til forsvarlig yrkesutøvelse etter helsepersonelloven § 4 et individansvar. Videre påligger det enhver virksomhet å organisere sin virksomhet på en slik måte at det enkelte personell kan ivareta sine forpliktelser etter helselovgivningen, herunder kravet til forsvarlig yrkesutøvelse. Dette følger bl.a. av helsepersonelloven § 16, spesialisthelsetjenesteloven § 2-2 og helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1. Som det fremkommer av mitt tidligere svar, ligger det i dette virksomhetsansvaret en forpliktelse til å avstå fra å instruere helsepersonell i sin arbeidsutførelse på en slik måte at personellet ikke er i stand til å overholde sine plikter, herunder plikten til forsvarlig yrkesutøvelse. Dette omtales som tidligere nevnt nærmere i Ot. Prop.nr. 13 (1998-1999) punkt 4.3.3.
Jeg viser også til at helsepersonelloven § 6 pålegger helsepersonell en plikt til å sørge for at helsehjelpen ikke påfører bl.a. pasienter og trygden unødvendig utgifter.
Utover å vise til de relevante lovbestemmelsene, som jeg mener er godt begrunnet, kan jeg ikke gå nærmere inn i domstolenes og tilsynsmyndighetenes rett til å overprøve helsepersonellets handlinger.