Erlend Svardal Bøe (H): Hva skal statsråden gjøre for å sikre at alle kommuner i Norge har psykologkompetanse i helse- og omsorgstjenesten slik de er pålagt å ha i helse- og omsorgstjenesteloven fra og med 2020, og særlig de mindre sentrale kommunene?
Begrunnelse
Solberg-regjeringen gjorde mye for å løfte det psykiske helsearbeidet i kommunene. Tall fra SSB viser at det fra 2015 til 2020 var en stor vekst i psykologårsverk i helse- og omsorgstjenesten. Fra og med 2020 påla også Solberg-regjeringen alle norske kommuner å ha psykologkompetanse i helse- og omsorgstjenesten. Tallene fra SSB viser at 4 av 5 kommuner har psykolog i helse- og omsorgstjenesten: https://www.ssb.no/helse/helsetjenester/statistikk/kommunehelsetenesta/artikler/4-av-5-kommuner-med-psykolog-i-helse-og-omsorg
Pålegget om å ha psykolog i kommunene er med på å løfte det psykiske helsearbeidet. De fleste kommunene har fått på plass psykolog eller samarbeid om psykologkompetanse, men det er fortsatt kommuner som både sliter med å rekruttere og ansette psykolog. Det gjør at det blir regionale forskjeller i det psykiske helsetilbudet til innbyggerne, og det er særlig de mindre sentrale kommunene som sliter. SSB skriver:
«Det er også forskjeller mellom fylkene i andelen kommuner med psykologkompetanse. I Oslo hadde alle bydelene knyttet til seg psykolog, og i Viken hadde 96 prosent av kommunene gjort det samme. I Vestland lå andelen på 93 prosent. Nordland, Agder og Troms og Finnmark var fylkene med minst andel kommuner med psykologkompetanse, alle tre med andeler på rett over 70 prosent. Ser vi nærmere på for eksempel Troms og Finnmark viser tallene at det er blant kommunene med under 5 000 innbyggere at tilknytning til psykologkompetanse mangler».