Sofie Marhaug (R): Når kommer det rutiner på plass for å sikre verneverdige skoger mot skogsbilveibygging, hogst eller andre skogbrukstiltak; på hvilken måte skal “Rutinen” utarbeidet av Norges Skogeierforbund sikre at verneverdig gammelskog ikke hogges, når ordningen er frivillig både for tømmerkjøper og skogeier – og hvordan vil statsråden sikre transparens i ordningen slik at sivilsamfunnet får oversikt over når kriteriene for å kontakte skogeier om muligheten for frivillig vern slår ut og hvilke grunneiere som har fått informasjon og ikke?
Begrunnelse
Miljødirektoratet samarbeider med Norges Skogeierforbund om en “Rutine” som skal sikre at grunneiere med skog som kan være aktuell for frivillig skogvern får informasjon om vern som alternativ når det planlegges hogst.
Dette på bakgrunn av Meld. St. 14 Natur for livet fra 2016 som sa at:
«Regjeringen vil, ved samarbeid mellom miljømyndighetene og skogeierorganisasjonene, etablere gode prosedyrer slik at viktige, verneverdige skogområder raskt kan vurderes for frivillig vern når naturverdiene er truet av skogsveibygging, hogst eller andre skogbrukstiltak. Dette kan eksempelvis gjelde skog med stor andel nøkkelbiotoper/avsatte MiSfigurer og større sammenhengende skogarealer med naturmangfold som er knyttet til områder med lite omfang av tekniske inngrep.»
Det er veldig lite gammel naturskog igjen i Norge og det er derfor viktig å sikre det som er igjen fra hogst og andre inngrep. Fra Stortinget vedtok i 2016 at slike prosedyrer må på plass har det allerede gått fem år uten at de nødvendige ordningene er på plass. I et brev fra KLD til Miljødirektoratet fra mai 2019 viser departementet en klar forventning om at det raskt skulle komme på plass en slik rutine og ber om en evaluering av ordningen innen sommeren 2022.