Skriftlig spørsmål fra Ingunn Foss (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:523 (2021-2022)
Innlevert: 29.11.2021
Sendt: 29.11.2021
Besvart: 01.12.2021 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Ingunn Foss (H)

Spørsmål

Ingunn Foss (H): Hvis lokale domstolsledere, kommuner i rettskretsen eller de ansatte gjennom sine organisasjoner hver for seg enkelt kan få gjennomslag for lokal reversering av domstolsreformen, hvordan vil justisministeren håndtere de utfordringer både domstolskommisjonen og Riksrevisjonen påpeker, og som ligger til grunn for domstolsreformen?

Begrunnelse

Justisministeren svarer på våre forespørsler om domstolsreformen at «Regjeringen ønsker å gjeninnføre den tidligere strukturen i domstolen, dersom ikke domstolsleder, kommunene i rettskretsen og de ansatte gjennom sine organisasjoner er enige om å opprettholde dagens struktur». Stikk i strid med justisministerens syn, anbefalte Domstolskommisjonen reform av domstolene, for å bedre ivareta rettssikkerheten og domstolenes uavhengighet. En undersøkelse fra Riksrevisjonen viser at tingrettene og lagmannsrettene bruker lang tid på å behandle saker, og bryter lovpålagte frister, både i straffesaker og i tvistesaker. Dette kan få konsekvenser for rettssikkerheten til enkeltmennesker og for tilliten til rettssystemet.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Det fremgår av Hurdalsplattformen at regjeringen vil gjeninnføre strukturen fra før domstolreformen ble gjennomført, med unntak for domstoler der domstolleder, kommunene i rettskretsen og de ansatte gjennom sine tillitsvalgte er enige om å opprettholde dagens struktur.
I tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet, Prop. 1 S Tillegg 1 (2021–2022), har regjeringen foreslått å øke bevilgningen til domstolene for å øke antall embetsdommere i de mindre domstolene. Dette vil bidra til å redusere andelen dommerfullmektiger og sårbarheten til enkelte domstoler. Den fortsatte satsingen på digitalisering av domstolene vil også bidra til å effektivisere og redusere sårbarhet.
Som det fremgår av mitt svar på spørsmål nr. 103 fra representant Stensland, vil regjeringen sørge for en god prosess og lokal involvering av berørte aktører. Hvordan vi skal løse utfordringene Riksrevisjonen og Domstolkommisjonen har pekt på, vil være en del av dette arbeidet.