Skriftlig spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG) til finansministeren

Dokument nr. 15:565 (2021-2022)
Innlevert: 03.12.2021
Sendt: 03.12.2021
Besvart: 21.12.2021 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Rasmus Hansson (MDG)

Spørsmål

Rasmus Hansson (MDG): Vil regjeringen raskt komme med en nasjonal kompensasjonsordning for de berørte bransjene, på samme nivå som ble gjort gjeldende fra mars 2020?

Begrunnelse

Regjeringen innførte fra og med midnatt 03.12.2021 nye regionale koronarestriksjoner for en rekke kommuner på Østlandet. Kommunene ber nå om nasjonale kompensasjonsordninger for å ta vare på arbeidsplasser og unngå konkurser innenfor bransjene som blir hardest rammet, slik som serveringsbransjen og kultursektoren.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Vi har levd med koronaviruset i snart to år. I det siste er det på ny blitt innført kontaktreduserende smitteverntiltak som begrenser aktivitet i enkelte næringer. Smitteverntiltakene er likevel i større grad enn i tidligere smittebølger innrettet slik at næringsaktivitet kan holdes helt eller delvis i gang. I arbeidet med økonomiske kompensasjonsordninger har vi ønsket å stimulere til aktivitet og å holde folk i arbeid innenfor rammene av smitteverntiltakene.
Vi har erfart at den økonomiske aktiviteten reagerer svært raskt på både innstramminger og lettelser i smitteverntiltak.. Den økonomiske aktiviteten har vært høy i 2021, til tross for flere smittebølger. Befolkningen har nå bedre beskyttelse mot alvorlig sykdom gjennom vaksinering.
Selv om læringen gjennom krisen gir lavere usikkerhet nå, er det likevel noen som er sterkt berørt av de smitteverntiltakene som nylig er innført. Regjeringen har varslet at den foreslår ytterligere økonomiske kompensasjonstiltak for å dempe konsekvensene, se blant annet en oversikt på regjeringen.no. De foreslåtte tiltakene rettet mot næringslivet er:

• Forlenge den nasjonale kompensasjonsordningen for næringslivet ut 2021 og i januar 2022, med noen justeringer i innretningen. Blant annet er kravet til omsetningsfall senket fra 40 pst. til 30 pst., og det totale støttebeløpet en virksomhet eller et konsern kan få i 2021 er foreslått økt. I tillegg skal tapt varelager bli kompensert.
• Utvide den kommunale kompensasjonsordningen for lokale virksomheter (1 mrd.)
• Gjeninnføre lånegarantiordningen.
• Gjeninnføre støtteordningen for store publikumsåpne arrangementer for perioden desember 2021 – mars 2022.
• Åpne for å søke om utsettelser av skatte- og avgiftsinnbetalinger.
• En ny lønnsstøtteordning som gir støtte til foretak som velger å beholde lønnstakerne fremfor å permittere (se under).
• Dekke kostnader knyttet til koronarelatert sykefravær fra og med dag 6.
• Utsette gjeninnføring av flypassasjeravgiften til 1. juli 2022.

I tillegg er det foreslått tiltak for kultur, idrett og frivillighet, fortsatt styrking av inntektssikringsordninger for arbeidstakere og selvstendige, samt uttrykt at kommunene får dekket sine merutgifter og mindreinntekter som følge av nasjonale, regionale og lokale smitteverntiltak.
Regjeringen la 17. desember frem en ny lønnsstøtteordning for virksomheter med omsetningsfall som er rammet av de nylig innførte smitteverntiltakene. Ordningen kan bidra til at arbeidsgiverne kan holde ansatte i jobb og unngå permittering. Ordningen har vært utviklet i dialog med partene i arbeidslivet. LO har vært opptatt av at det må være en forutsetning for å få støtte at bedriften beholder alle sine arbeidstakere, dvs. at ordningen ikke kan kombineres med bruk av permitteringsinstituttet. Uten et slikt krav ville det vært en fare for selektering av de mest sårbare arbeidstakerne. Jeg foreslår likevel at arbeidsgivere som allerede har permittert i desember, etter innstrammingen av smitteverntiltakene, også kan få støtte for desember om de tar de ansatte tilbake innen 21. desember. Jeg håper ordningen kan bidra til at mange arbeidsgivere vil finne det lønnsomt og verdifullt å holde på sine arbeidstakere gjennom perioden med strenge smitteverntiltak.  
Forslagene forutsetter vedtak i Stortinget. Regjeringen vil legge frem en proposisjon for Stortinget i januar slik at utbetaling kan skje tidlig i 2022.