Dagfinn Henrik Olsen (FrP): Hva vil statsråden gjøre for å lette hverdagen til borteboerstudentene og for å oppfylle intensjonen i opplæringsloven?
Begrunnelse
I vårt langstrakte land har vi mange elever som er nødt til å flytte hjemmefra for å ta sin videregående utdanning. For elevene det gjelder, som ofte må flytte fra distrikt til by, medfører dette merutgifter spesielt til husleie. For å bli kompensert for disse merutgiftene, mottar elevene borteboerstipend.
Borteboerstipendet har i realiteten ikke økt de siste 30 årene. Dette medfører at utbetalingene ikke har fulgt den generelle prisveksten vi har hatt i samfunnet, og dermed ikke dekker opp for de reelle utgiftene til husleie. Studentene blir taperne når gapet mellom økte leiepriser og stillestående stipend øker.
Dette utfordrer grunnprinsippene i norsk utdanningspolitikk om gratisprinsippet i norsk utdanning og lik rett til utdanning. Vi må utjevne forskjeller, ikke skape enda større gap mellom fattig og rik, by og land, og vi må sikre våre ungdommer en reelt lik rett til utdannelse.
Budsjettenigheten mellom regjeringen og SV gir elevene en økning i borteboerstipendet på 170 kr pr. mnd. og bidrar således ikke til å bedre situasjonen for de som må bo på hybel.
Ungdom som har fullført grunnskolen har rett på videregående utdannelse jamfør opplæringsloven
§ 3-1.Rett til videregående opplæring for ungdom, men i dag fratas noen denne retten fordi de og deres familie rett og slett ikke har økonomi til at de kan bo på hybel da borteboer stipend og lån rett og slett ikke strekker til.
De aller flest som må bo på hybel er nødt til å ta opp lån for å kunne fullføre videregående skole og således stiller de med en «fullasta ryggsekk» når de er ferdig med videregående, sett i forhold til de som kan bo hjemme under utdannelsen.