Tor André Johnsen (FrP): Mener statsråden at rettsstedene på Kongsvinger og Lillestrøm bare er avdelingskontorer i Romerike og Glåmdal tingrett på Eidsvoll, og at rettsstedene på Elverum og Tynset bare er avdelingskontorer i Østre Innlandet tingrett på Hamar?
Begrunnelse
I en uttalelse til NTB den 5. desember som er gjengitt av flere nasjonale og lokale medier, uttaler statsråden:
«Den sentraliserende reformen som Høyre-regjeringen innførte, vil over tid kunne svekke domstolene som ikke lenger er selvstendige, men som er underlagt andre domstoler som avdelingskontor.»
Romerike og Glåmdal tingrett er den nye domstolen som tar opp i seg de tidligere Nedre Romerike (Lillestrøm), Øvre Romerike (Eidsvoll) og Glåmdal (Kongsvinger) tingretter. Av disse tre domstolene var Nedre Romerike tingrett på Lillestrøm den klart største. Sammenslåingen har vist seg å være svært vellykket hva gjelder ressursbruk på tvers mellom de tre rettsstedene, ref. mitt spørsmål i dokument 15:532 som enda ikke har blitt besvart av statsråden.
I den nye domstolen har sorenskriveren kontor i tinghuset på Eidsvoll, som før sammenslåingen huset Øvre Romerike tingrett. En kan da vanskelig forstå statsrådens uttalelser til NTB annerledes enn at rettsstedene på Lillestrøm og Kongsvinger da bare er å regne som avdelingskontorer under domstolen på Eidsvoll. Det samme må gjelde for rettsstedene på Elverum og Tynset, da sorenskriveren i Østre Innlandet tingrett har kontor i tinghuset på Hamar.
Jeg hadde i forrige uke møte med Østre Innlandet tingrett i tinghuset på Hamar. De orienterte om de samme positive resultater og erfaringer som på Romerike og i Glåmdal. Østre Innlandet tingrett består av rettsstedene Hamar, Elverum og Tynset. Tynset var før reformen en tingrett med liten aktivitet, men etter domstolsreformen har saker blitt flyttet til Tynset fra de andre rettsstedene og aktivitetsnivået har økt. Dette har ført til at saksbehandlingstiden har gått ned og at servicen for brukerne av rettsapparatet økes, samtidig som arbeidsplassene på Tynset sikres.
Da hele justiskomiteen nylig hadde møte med Domstoladministrasjonen (DA) var DA også krystallklare på viktigheten av å ikke reverserer Domstolsreformen og at vi uansett måtte la den få virke en tid før vi evaluerte og eventuelt vurderte en reversering. DA var tydelige på at reformen bidrar til økt effektivitet, bedre ressursutnyttelse og økt aktivitet på rettsstedene som før reformen hadde liten aktivitet og få saker.